Министерството на финансите публикува днес за обществено обсъждане проекта на

...
Министерството на финансите публикува днес за обществено обсъждане проекта на
Коментари Харесай

При потвърждаване на влизането ни в Еврозоната цените на стоките ще се стоят една година и в левове и в евро

Министерството на финансите разгласява през днешния ден за публично разискване плана на Национален проект за въвеждането на еврото в България. Той бе признат на 30 юни 2021 от Координационния съвет. Както загатна финансовият министър Асен Василев, тази дата на приемане не е обвързвана с някакви изключителни условия или с ангажимент за точната дата за въвеждане на еврото у нас, а е заложена в разпореждане на Министерския съвет от март 2021-а, признато от предходното държавно управление на Бойко Борисов. Служебният кабинет съблюдава заложената дата, с цел да не бъде упрекнато, че с бездействието си саботира процеса по присъединението ни към Еврозоната.

Самото въвеждане на еврото като дата (при състояние, че страната ни в действителност желае да размени лв. с европейска валута), зависи съвсем напълно от единодушието на Еврогрупата - ЕЦБ и страните от Еврозоната. Затова датите в проекта са индикативни. Той съдържа техническите елементи в процеса по промяна на валутата, координацията на институции и информация за това какви закони и други нормативни и поднормативни актове би трябвало да се одобряват и/или трансформират. " Това е механически проект, който указва какво би трябвало да се случи, в случай че страната ни реши да приемем еврото на 01.01.2024 година, като след 30-дневно разискване, Планът ще би трябвало да бъде импортиран и прегледан от постоянен Министерски съвет и разискван в Народното събрание ", посочи финансовият министър.
 Само позитиви за България от приемането на еврото чака Емил Хърсев
Само позитиви за България от приемането на еврото чака Емил Хърсев

Еврозоната обаче сменяла целите си в крачка

Важно е да се знае, че този проект не разисква най-важните стратегически въпроси засягащи изгодите и рисковете за българската стопанска система, финанси, компании и жители от приемането на еврото. Тези тематики би трябвало да са обект на високо експертен публичен спор, който да разреши на политиците да вземат оптимално осведомено решение в интерес на обществото (на не на тясно партийните им ползи, както става в множеството случаи у нас). Този спор би трябвало да стартира незабавно след конституирането на новото национално заседание и избора на ново постоянно държавно управление.

В настоящия план за План на в действителност е посочена целева дата за въвеждане на еврото, а точно 1 януари 2024-а, само че тя е точно целева и е сложена от държавното управление на Борисов, а дали ще се случи, е решение, което зависи съвсем напълно от благоволението на Еврогрупата. Тъй като обаче въпросната дата е посочена в Министерско разпореждане, целия План се върти към хипотезата за нея. Както сподели финансовият министър, в проекта са планувани механически мероприятия, които разписват права и отговорности на националните институции, в случай че и когато опцията за приемане на еврото в България изгрее на хоризонта.

Както загатна Василев, това, което е най-важно за българските жители е, че замяната на левовете с евро ще стане по настоящия закрепен курс на националната ни валута към европейската. Никакви отклонения от 1.95583 лв. за 1 евро няма да има. В плана за План е записано " Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс сред еврото и лв., който ще бъде избран с изменение на Регламент (EО) № 2866/984. Не се позволява преизчисляване на суми, употребявайки съкратената форма на закрепения обменен курс, а би трябвало да се употребява напълно закрепеният курс за продан, т.е. с всичките пет знака след десетичния знак. Едва тогава полученият резултат може да бъде заоблен до един цент ".

Друга значима детайлност е че съгласно плана за План, при въвеждане на еврото в случаите, в които дължимите налози и такси не могат да бъдат тъкмо преобразувани според разпоредбите за закръгляване, същите се закръгляват надолу, а заплащанията към жителите - нагоре. Това предписание не следва да се ползва за заплащания и задължения към страната, произлизащи от нарушавания на правото, в които случаи се ползват общоприетите математически правила за закръгляване.

По отношение на заемите в лв. е записано, че въвеждането на еврото няма да променя или анулира действието на съществуващите контракти. Всички контракти, в това число за заеми, депозити, както и финансови принадлежности в лв. или с препратки към лв. ще продължат действието си след присъединението на България към еврозоната. Стойността на лв. ще бъде равнозначна на цената в евро, преобразувана посредством използване на необратимо закрепения обменен курс сред лв. и еврото.
 До края на май България подготвена да вкара еврото
До края на май България подготвена да вкара еврото

Ще бъде огромна неточност, в случай че идващото държавно управление понижи темпа

Ето каква скица за деяние при въвеждане еврото е написан в плана за План: " Според досегашната процедура за приемане на страна членка в еврозоната, Съветът на Европейски Съюз взема решение за анулация на дерогацията на страната и за установяване на закрепен обменен курс на националната валута към еврото почти шест месеца преди датата за участие. Превалутирането на парични стойности от лв. в евро ще се извърши посредством използване на цялостния дигитален размер на закрепения курс на превръщане, т.е. потребление на всичките пет знака след десетичната запетая и по-късно закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая в сходство с нормалните правила. Не се позволява преизчисляване на цени при курс, друг от закрепения обменен курс. Не следва да се позволява налагането на спомагателни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите.

Един месец откакто Съветът на Европейски Съюз вземе решение, че Република България дава отговор на нужните условия за въвеждане на еврото и удостовери обменния курс за конвертиране на лв. в евро, ще влезе в действие условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в лв. и евро. Това обвързване ще продължи да бъде в действие 12 месеца от датата на приемане на еврото. През първия един месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година в това число левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство. След приключването на този един месец, еврото ще остане единственото законно платежно средство в България. Едномесечният временен интервал ще спомогне да се обезпечи еволюционен преход към новата валута. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центрове за услуги. От друга страна, търговците би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро, в случай че не могат да го създадат от на практика съображения. Така на процедура част от левовете в обращение ще бъдат обменени посредством търговците и лицата, предоставящи услуги, като по този метод ще се обезпечи още един обменен канал за българските жители. Същевременно ще бъде признато предписание, съгласно което в този временен интервал търговецът/компанията няма да има обвързване да приема повече от 50 броя монети в границите на една трансакция с купувача.
 Домбровскис: България може да вкара еврото през 2024 година
Домбровскис: България може да вкара еврото през 2024 година

Според зам.-председателя на Европейска комисия обаче страната ни има още работа по Плана за възобновяване

От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители на платежни услуги (платежни институции и сдружения за електронни пари), ще бъдат автоматизирано и гратис превалутирани в евро. За тези сметки няма да работи временен интервал.

Това значи, че още от първия ден на приемане на еврото, титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство или в офис на доставчика на платежни услуги (банка, платежна институция или сдружение за електронни пари). Това е един бърз и извънредно комфортен метод за промяна на левовете с евро, без специфичен ангажимент за самия титуляр на сметката.

От първия ден на въвеждането на еврото, безкасовите заплащания ще се правят извънредно в евро. През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото кредитните институции в България и " Български пощи " ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от лв. в евро, а през идващите шест месеца ще могат да постановат такса за тази услуга.
 Целта остава: България приема еврото през 2024 година
Целта остава: България приема еврото през 2024 година

Растящият недостиг не бил проблем

В интервала след приключването на една година от въвеждането на еврото банките и " Български пощи " ЕАД по своя преценка ще дават услугата за обмяна на банкноти и монети от лев в евро, като могат да вкарват такса за тази услуга.

Българска народна банка ще обменя без такса банкноти и монети от лв. в евро от деня на приемане на еврото за безкрайно време ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР