Министерството на финансите прогнозира, че българската икономика ще забави растежа

...
Министерството на финансите прогнозира, че българската икономика ще забави растежа
Коментари Харесай

Пламен Иванов: Бюджетът на България свети в червено

Министерството на финансите предвижда, че българската стопанска система ще забави растежа си до 1,8% тази година.

" Идеята на този документ е да излезе като форма на доклад на финансовото министерство, по този метод се демонстрира по какъв начин се движи страната, какъв е сега нейният статус, какъв ще бъде растежът, каква е прогнозата за безработицата. Първата му роля е да покаже посоката и развиването на финансите на страната, а втората е да регистрира на идващите, които ще поемат властта, какво сме създали. Като числа няма нищо изненадващо и фрапиращо ", изясни макроикономистът Пламен Иванов.

По негови думи средногодишната инфлация зависи от ръководството на финансите.

" България има потребност от ограничение на разноските. Защо би трябвало да имаме данъчно облекчение, за какво би трябвало да имаме ограничения, които бяха по време на пандемията? Вече те би трябвало да се прекратят, с цел да можем да влезем в обикновено бюджетиране на нещата. Който и да пристигна на власт, в случай че сега служебното държавно управление вкара бюджет през май на шестмесечието, новият министър би трябвало да прави актуализация след два месеца ", сподели още Иванов.

Макроикономистът разяснява, че упоменатите опасности в новия документ на държавното управление са непрекъснати. 

" Риск с недвижимите парцели го слушаме към този момент трета-четвърта година, не са там рисковете, рисковете са, в случай че страната продължи с харчене във всички направления ", добави Иванов пред.

" На нас би трябвало да ни се свие потреблението като общество, да ни се свие паричната маса, с цел да можем да направляваме инфлацията, да променяме данъчната система, би трябвало да свикнем да не отделяме този от оня бизнес. Ролята на страната не е да се намесва на пазара под една или друга регулаторна формула ", счита той.

Относно проектобюджета, който би трябвало да бъде препоръчан пред април, Пламен Иванов съобщи, че към момента не ясно кой ще го написа.

" Настоящето служебно държавно управление към този момент се пробва да излезе от своята отговорност. Този отчет това демонстрира: Ние свършихме дотук, в този момент сте вие. Оттам нататък би трябвало да се предпазим от риска да се извършват някакви политически обещания, които са взети преди изборите. Трябва да се увеличи успеваемостта на държавната администрация. В тази стратегия има заложен растеж на вложенията, няма по какъв начин да пристигна растеж при политическа и финансова неустойчивост ", изясни Иванов.

Според него сега се прави " копи пейст " на същите разноските като предходната година и е нужна актуализация.

" Бюджетът ни в действителност свети в алено - факт, само че коледните и великденските добавки няма да изместят цялостната картина на бюджета ", заключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР