Министерството на финансите няма законово основание да отпусне безлихвен заем

...
Министерството на финансите няма законово основание да отпусне безлихвен заем
Коментари Харесай

МФ отказа на Здравко Димитров заем за заплати

Министерството на финансите няма законово съображение да отпусне безлихвен заем от централния бюджет на Община Пловдив, защото няма касов раздор по бюджета на общината. Това се показва в отговор от финансовото ведомство на въпрос на Радио Пловдив.

От там допълват, че анализът на данните за касово осъществяване на бюджета на Община Пловдив към 31 август демонстрира, че общината регистрира остатък по бюджета си в размер на 400 000 лева, както и наличия в размер на малко над 100 млн. лева, което е с 27 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Изпълнението на непрекъснатите данъчни доходи и на таксата за битови боклуци бележи доста положителни темпове, като към края на м. август 2023 година осъществяването на приходите от налога върху недвижимите парцели е 66%, на налога върху транспортните средства – 63%, а на таксата за битови боклуци – 71% по отношение на признатите им планови годишни стойности в общинския бюджет, показват от МФ.

Към 31 август община Пловдив има просрочени отговорности в размер на 100 000 лева към снабдители и не регистрира просрочени отговорности към личния състав, което също не кореспондира с отправеното искане за безлихвен заем за заплащане на заплати.

Община Пловдив показва, че към същия интервал има 20,2 млн. лева несъбрани вземания, основно просрочени обществени общински вземания за налози и такси и вземания от наеми.

В тази връзка следва да се положат нужните старания и навреме да се подхващат съответните дейности за събиране на вземания, които доста надвишават просрочените отговорности на общината и с които тя би могла да погаси същите, показват още от МФ.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР