Министерството на финансите на САЩ, във взаимодействие с Държавния департамент,

...
Министерството на финансите на САЩ, във взаимодействие с Държавния департамент,
Коментари Харесай

Финансовите санкциите на САЩ срещу Беларус застрашават емитирането на държавен дълг

Министерството на финансите на Съединени американски щати, във взаимоотношение с Държавния департамент, вкара петия от август 2020 година насам пакет от финансови наказания против Беларус, написа РБК. Един от основните детайли в него са секторните наказания против беларуския обществен дълг: налагащото наказания поделение на Министерството на финансите на Съединени американски щати OFAC, забрани на американските жители и организации да дават нови заеми на Министерството на финансите и Банката за развиване на Беларус (собственост на правителството) или да купуват нови облигации на двете държавни организации, които са за период над 90 дни. Тези ограничавания важат за заеми и облигации във всяка валута.

Министерството на финансите на Беларус не е емитирало дълг на външния пазар от юни 2020 година, защото дълговите пазари на Европа се затвориха за републиката след президентските избори и всеобщите митинги през август предходната година. А на вътрешния дългов пазар на Беларус съвсем няма нерезиденти. Така или другояче, новите наказания на Съединени американски щати обаче ще обиден доста опцията за държавни заеми на Беларус.

Министерството на финансите на страната евентуално ще загуби опцията да набира заеми в долари на вътрешния пазар, защото американските банки-кореспонденти ще би трябвало да спрат да обслужват тези транзакции, изясни някогашният старши консултант на OFAC Брайън О`Тул пред РБК.

В мощно доларизираната стопанска система на Беларус, даже Министерство на финансите издава вътрешен дълг основно в задгранична валута. По данни на Министерството на финансите на Беларус, циркулиращите излъчвания на вътрешни държавни облигации, деноминирани в долари, са за 2,64 милиарда $, или към 60% от общия вътрешен дълг.
 Какви пари дава Русия на Беларус
Какви пари дава Русия на Беларус

Минск получава от Москва и легални, и други финансови инжекции. Само за пет години Русия е наляла в беларуската стопанска система 106 милиарда $, сочат данните на МВФ

Банката за развиване на Беларус от своя страна има в послание доларови облигации на стойност още 115 млн. $, излиза наяве от нейни осведомителни материали. Последната все още доларова емисия облигации на Министерството на финансите е пусната в края на септември и е на стойност едвам 17,4 млн. $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР