Министерството на финансите иска институциите на държавна издръжка да свият

...
Министерството на финансите иска институциите на държавна издръжка да свият
Коментари Харесай

Министерството на финансите иска свиване на разходи от институциите

Министерството на финансите желае институциите на държавна прехрана да свият разноските си за личен състав с 10% следващата година. Това стана ясно от изявление на министъра на финансите Асен Василев, който съобщи пред депутати от три основни парламентарни комисии, че към този момент е стартирана бюджетната процедура за следващата година.

Според министерството може да бъде обезпечен запас, по тази причина ведомствата с прехвърляния от бюджета изготвят бърз обзор на харчовете си „ с индикативна цел – понижаване на разноските за държавен личен състав и прехрана от 10% “.

„ Което в допълнение би свило разходната част на бюджета и би освободило място за спомагателни вложения, за спомагателни обществени разноски, за спомагателни прехвърляния, в случай че това е належащо “, сподели Асен Василев.

Актуализация на бюджета

По отношение на подготвяната от него актуализация на бюджета Василев дефинира гласуването ѝ като извънредно значимо, с цел да се обезпечат сериозните системи в страната в условия на пандемия и мигрантска рецесия. Василев дружно с сътрудниците си Гълъб Донев и Стойчо Кацаров участваха в взаимно съвещание на комисиите по бюджет и финанси, на труда и обществената политика и на опазването на здравето.

Тримата отраслови министри показаха параметрите на предлаганата от служебния кабинет актуализация, показани бяха измененията в бюджетите на Здравната осигурителна каса, на Държавното публично обезпечаване и на държавния бюджет.

Министър Асен Василев:

„ Ние тук приказваме какво да създадем, тъй че до края на годината да посрещнем рецесиите, които се задават, и една непрекъснато държавно управление, излъчено от Народното събрание, влизайки да има времето да се ориентира и свободата да направи и да начертае тази дълготрайна икономическа политика и визия “.

Очаква се във вторник идната седмица актуализацията на бюджета да бъде гласувана на първо четене в отрасловата комисия, което прави допустимо и гледането ѝ в пленарна зала.

Приходите в обновения бюджет са планувани консервативно, разгласи още министърът на финансите. Проектът на служебния кабинет планува 1,6 милиарда лв. да бъдат събрани в допълнение.

На въпрос дали предлаганото нарастване на пенсиите е обезпечено с запас и по какъв начин ще се отрази на бюджета следващата година, Василев отговори, че цената на тази промяна е в допълнение 1,8 милиарда лв..

„ До момента, тази година, единствено за Covid ограничения, избори, обществени ограничения, които са главно този разход, сме похарчили 2 милиарда и 300 милиона и ще похарчим още, в случай че мине актуализацията, от порядъка на милиард и 300 милиона. На този декор милиард и 800 милиона могат умерено да бъдат всмукани от бюджета за година “, сподели той.

Василев изрази убеденост, че в идващите години няма да има толкоз огромни разноски за Covid ограничения, както и за избори, тъй че ще може да се работи за стесняване на недостига.

Въпреки че следващата година и 2023 година страната ни има огромни погашения по външни заеми, това няма да бъде проблем, сподели още Василев.

Правила за избор на нов шеф на Българска народна банка

Бюджетната комисия в Народно събрание одобри правила за избор на нов шеф на Българска народна банка и остави тридневен срокът за номинации на претендентите. Този период стартира да тече от гласуването в пленарна зала на разпоредбите. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече в средата на юли.

Депутатите обаче не са единомислещи дали процедурата по желание на нов шеф на Българска народна банка би трябвало да приключи в края на този парламент, в случай че се стигне до обстановка, в която няма съставяне на постоянно държавно управление.

Но сякаш доминира мнението, че въпреки всичко процедурата би трябвало да бъде приключена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР