Министерството на енергетиката и AES България одобриха Меморандум за разбирателство

...
Министерството на енергетиката и AES България одобриха Меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

AES България ще разработва соларен проект и система за съхранение на енергия

Министерството на енергетиката и " AES България " утвърдиха Меморандум за съгласие за изследване на новаторски решения в бранша. Подписи под документа поставиха министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на сдружението Иван Цанков.

Според документа " AES България " се ангажира да подкрепя напъните на страната за декарбонизация на енергетиката и реализиране на увеличените упоритости за 2030 година и 2050 година по Европейския зелен пакт.

Ще бъдат предоставени познания и опит за пазарното внедряване на новаторски технологии, които ще подкрепят плавния преход към екологосъобразно произвеждане и предпазване на сила, в това число от възобновими източници, се споделя в известие на Министерството на енергетиката.

Предвижда се " AES България " да изследва разновидностите за създаване на композиция от слънчев план с мощ към 100 MW и система за предпазване на сила от акумулатори (BESS), както и независим BESS план от 80 MWh в покрайнините на София, с което ще подкрепи капацитета и сигурността на мрежата, се споделя в известие на Министерството на енергетиката.

В него е посочено, че с меморандума се прави последваща стъпка в двустранното съдействие за стабилно развиване на бранша.

Енергетиката, освен в България, е изправена пред редица провокации, които можем да преодолеем единствено в случай че сме единни, сподели министърът на стопанската система Александър Николов. Той благодари на представителите на частния бранш за партньорството, инициативността и споделения опит. Николов уточни значимостта на взаимното партньорство за решение на икономическите и обществените въпроси, свързани с бъдещето на комплекса " Марица изток ".

Меморандумът отбелязва също, че Споразумението за изкупуване на електрическа сила (СИЕ), подписано сред " AES България " и " Националната електрическа компания " ЕАД като покупател, ще продължи да работи до приключването му през 2026 година и няма да бъде удължавано по-късно , както е планувано в Националния проект за възобновяване и резистентност на България от 6 април 2022 година

" AES България " ще изследва разновидностите за преминаване/съвместно изгаряне в Топлоелектрическа централа " AES Гълъбово " на естествен газ/водород, биомаса или гориво, създадено от боклуци (твърдо гориво от боклуци или " SRF " ) след приключването на съдебна икономическа експертиза през май 2026 година, се споделя в известието на Министерството на енергетиката.

Корпорация " AES " работи интензивно за енергийната промяна, за внедряването на нови решения и артикули в района и за резистентност на пазарите.

" AES " има за своя задача да бъде отпред на енергийната промяна, да форсира внедряването на нови решения и артикули, да подкрепя пазарите, на които оперира, с цел да станат по-устойчиви, сподели Оливие Маркет, президентът на " AES България ", при подписването на меморандума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР