Министерството на енергетиката е успяло да договори днес слот за

...
Министерството на енергетиката е успяло да договори днес слот за
Коментари Харесай

Енергийният министър: Приехме офертата на Шиниър за един танкер втечнен газ, разтоварваме в Турция

Министерството на енергетиката е съумяло да контракти през днешния ден слот за разтоварване на един танкер с полутечен газ в Турция. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов на конференция в постройката на ведомството. По думите му, по този метод е призната офертата на "Шениер " за доставка на танкер с полутечен газ през октомври. За ноември и декември не са открити слотове, които да са на цена, която прави доставките стопански преференциални, добави той. Министърът не пожела да уточни точната цена, на която ще бъде доставен танкерът с полутечен газ, като единствено посочи, че е сред 300 и 400 лв. за мегаватчас. Този танкер ще задоволи почти една трета от потребностите за октомври. Доставките на газ от Азербайджан ще задоволят още една трета, тъй че остава да се договорят доставки за още една трета от потребностите за октомври и надлежно нужните количества за месеците ноември и декември.
"Преговорите за намиране на
слотове бяха извънредно тежки и желая да изкажа специфични благодарности на сътрудниците от Турция и особено на заместник-министъра Байрактар, тъй че с общи старания успяхме да осигурим слота за разтоварване ", съобщи служебният министър.

По този метод е обезпечено огромно част от нужното количество газ за октомври на съперника цена по отношение на пазарните условия, означи Росен Христов. Продължава работата за обезпечаване на задоволително количества газ, като оттук насетне напъните ще бъдат ориентирани към сключване на средносрочни контракти, тъй че да се обезпечат систематични доставки на газ по газопровод на съперници цени. В момента има предложения за доставка на газ. Това, което най-вече тормози Министерството на енергетиката, е цената и наклонността на пазара на редовно повишение на цените. В момента страната ни получава газ на цени над 300 лв. за мегаватчас, което е гранично за множеството компании от промишлеността и над тази цена ще се провокира инфлация, която е мъчно да се понесе от някои компании. Затова оттук насетне фокусът ще бъде в намирането на газ на допустимо най-ниски цени, посочи служебният министър.
Служебният министър не пожела да уточни точната цена, на която ще бъде доставен танкерът с полутечен газ от компанията „ Шениер “, като единствено посочи, че е сред 300 и 400 лв. за мегаватчас. Този танкер ще задоволи почти една трета от потребностите за октомври. Доставките на газ от Азербайджан ще задоволят още една трета, тъй че остава да се договорят доставки за още една трета от потребностите за октомври и надлежно нужните количества за месеците ноември и декември.
Другите два танкера, които трябваше да дойдат през ноември и декември, няма да може да ги приемем, защото няма налични
слотове, сподели още служебният министър. Тези, които са налични, цената им, в това число разноските за разтоварване, регазификация и пренос, са двуцифрени суми в милиони евро. Това прави цената на газа, доставен до България, неконкурентна, акцентира служебният министър Христов.

Ще се договаря с Азербайджан за увеличение на количествата. Има и индикации от турски компании, които са подготвени да доставят тръбен газ, разяснява още Росен Христов.
По мотив доставките на полутечен газ България ще взе участие в търговете, които терминалът в Ревитуса възнамерява да разгласи в края на август и началото на септември за
слотове за 2023 година Ако има опция страната ни да закупи слотове на конкурентна цена, надлежно ще договорим и доставка на танкери. В момента офертите за доставка на танкери с полутечен газ са задоволително. Проблемът е цената, като по-голям проблем е съществуването на слотове и надлежно тяхната цена. "Ако успеем да договорим слотове на естествена цена, не мисля, че е проблем да осигурим и танкери с LNG. Но желанията са доставка на тръбна газ, което е доста по-управляемо и доста по-системно ", добави служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Източник: Българска телеграфна агенция


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР