Министерство на земеделието е единственото място в света, в което

...
Министерство на земеделието е единственото място в света, в което
Коментари Харесай

Кирил Петков: Земеделието трябва да е основен фокус на новата антикорупционна агенция

" Министерство на земеделието е единственото място в света, в което данни за дотациите няма даже и финансовият министър. Това е цялостно безумство. Време е да премахнем политическите вложители от бранша, посредством които се управляват групи от популацията. Това министерство би трябвало да е главен фокус на новата антикорупционна организация ", съобщи във вторник водачът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков на следващата среща договаряния за сформиране на бъдещото държавно управление, която този път събра аграрните специалисти на Политическа партия, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Горският специалист на " Продължаваме промяната " Александър Дунчев уточни, че " огромна част от назначенията в горите се вършат по политическа линия и “отзад постоянно стърчеше ръката на Движение за права и свободи и отчасти на ГЕРБ, което трябваше да променим” . Политиките, по които ще работят партиите са пренасочване към повече дотации за плодове и зеленчуци, основаване на благоприятни условия фермерите непосредствено да стигат до пазарите, разпространение на локалните артикули, благоприятни условия за нова поземлена промяна.

“Ферми над 15 000 дка не им трябват дотации, можем да пренасочим тези средства към други сектори” , сподели още Кирил Петков.

Политически принадлежности за управление на популацията

“Използването на Министерство на земеделието и всички организации като политически принадлежности за управление на огромна част от популацията под някакъв тип, би трябвало да спре. Особено за управление на по-отдалечените региони в страната би трябвало да спре. Министерство на земеделието би трябвало да е главен фокус на новата антикорупционна организация ”, сподели още Кирил Петков.

Петков уточни, че задачата на партията ще е да “махне политическите вложители, които да обслужват техните ползи с обществени средства”.

Само в предходните седмици преди изборите 2 в 1 се появиха редица сигнали за разпределяне на дърва за огрев по партийни описи, което наред с локалната власт няма по какъв начин да се случва и без присъединяване на горските управляващи.

По време на полемиката депутатът от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев и някогашен началник на Агенцията по горите в служебното държавно управление непосредствено уточни - огромна част от назначенията в горите се вършат по политическа линия и откъм гърба постоянно стърчеше ръката на Движение за права и свободи и отчасти на ГЕРБ, което трябваше да променим . Той уточни, че предлага Агенцията по горите да излезе от Министерство на земеделието и да стане държавна организация, подчинена на предстоящ вицепремиер по въпросите на климата. За изваждането на организацията се чуха приветствени гласове и от другите партии, участващи на срещата.

Наред с горите и сигналите за дърва за огрев, от години има сигнали, че дотациите за тютюн също се употребяват за политическо въздействие в отдалечените елементи на страната. Останалите към 4000 производители на тютюн се одобряват най-вече за електорат на Движение за права и свободи.

Грижа за дребните фермери, стартира диалог за таван на дотациите

Кирил Петков показа визия на “Продължаваме промяната” по американски модел дребните и междинни производители на плодове и зеленчуци да стигнат до комерсиалните вериги.

Идеята е основаване на 6 събирателни пазара на територията на страната, където ще се събират както камионите с импорт на плодове и зеленчуци, които ще доближават до такава степен пломбирани от митничарите, по този начин и българската продукция.

“Ако съберем вноса и българското произвеждане на тези 6 места, огромните вериги могат да си купуват и импорт и български артикули и последователно се надяваме от ден на ден българският производител да има достъп до огромните вериги и контрола да се засили”, сподели още Кирил Петков.

От Демократична България показаха, че микропроизводителите ще имат спънки да стигнат до тези събирателни пазари. Оттам показаха, че Българската организация за сигурност на храните стопира занаятчийското произвеждане на храни в България и това би трябвало да се промени .

“На равнище Европейски Съюз е признато управление за занаятчийско сирене, което заради някаква причина БАБХ няма интерес да вкарва у нас. То разрешава на всички места в Европейски Съюз да се създават плесенни сирена, само че не и у нас”, даде образец Гергана Кабаиванова от Демократична България.

Аграрният специалист на Има Такъв Народ Пламен Абровски стартира концепция от основаване на верига от общински магазини, в която разнообразни производители да могат да оферират своите храни . Абровски сподели, че работи към този момент по концепцията в своя изборен регион в Монтана. От Българска социалистическа партия също показаха, че прекупвачите от пътя на фермерските артикули до магазините би трябвало да се отстранен, партията към този момент работи интензивно по одобряване на стандарта " планински артикули ".

Таван на дотациите

Тепърва започва и диалог за въвеждане на таван върху евросубсидиите, които може да получи един фермер за година. Кирил Петков уточни, че предлагането на партията му е таванът да е 15 000 лв.. Албена Симеонова от Демократична България напомни, че 80% от евросубсидиите отиват при 2% от фермерите. Пламен Абровски от Има Такъв Народ уточни, че не е за пряк таван, а за понижаване на дотациите над избрани прагове.

Излъчване на срещата -

Очаквайте детайлности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР