Министерство на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да

...
Министерство на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да
Коментари Харесай

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана още месец и половина след раждането

Министерство на здравеопазването ще разреши първата имунизация против коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Причината за това е, че все още най-вече са записаните случаи на болни във възраст до 1 година и затрудненията при новородените са по-чести.


Това решение бе взето на среща през днешния ден сред служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на опазването на здравето доктор Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Галя Кондева уточни, че обстановката се следи непрестанно, а нарастването на заболяемостта не е изненада за специалистите, защото такива пикове се следят всекидневно през интервал сред 3 и 5 години. Това удостовери и доцент Кунчев, като уточни, че растеж на случаите се следи още от средата на предходната година в разнообразни страни в Европа и по света.


В България записаните досега случаи на коклюш са 314, по отношение на 4 за същия интервал на 2023 година


По време на срещата бе разисквана и организацията в детските градини и учебните заведения, в които не би трябвало да бъдат допускани деца със признаци на коклюш. Властите приканват родителите също да бъдат виновни и при най-малките подозрения да стопират децата си от посещаване на образователни заведения и да търсят лекарска помощ.

От своя страна Емилия Лазарова разяснява, че в Министерството на образованието и науката деликатно наблюдават ситуацията и всекидневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните ръководства на образованието. От МОН са подготвени да реагират при нарастване на заболеваемостта и при нужда ще бъде въведено образование от разстояние в електронна среда за обособени паралелки. Премиерът Главчев бе убеден, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат извършени обикновено и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Служебният министър председател съобщи, че е удовлетворен от подхванатите ограничения и счита, че институциите са готови. „ Може да успокоим обществото, имаме подготвеност да се оправим “, приключи Главчев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР