Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота

...
Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота
Коментари Харесай

Временно управляващият посолството на РСМ в София бе извикан на разговор в МВнР

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на краткотрайно ръководещия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски във връзка осъщественото в ранните утринни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „ Иван Михайлов ” в Битоля, Република Северна Македония.

На изключителна среща, извършена през днешния ден в Министерство на външните работи, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази угриженост и осъди най-категорично осъщественото от незнайни лица действие, вследствие на което са нанесени материални вреди на постройката. Подчертано бе, че сходни вандалски актове са освен израз на ненавист на национална основа и непоносимост към активността на неправителствените организации, като значима съставка от гражданското общество, само че и са в съществено несъгласие с демократичните полезности и правилата на действие на актуалната цивилизована европейска система.

Знак за демонстративното и непровокирано незаконно действие на причинителите на палежа е фактът, че единствено преди броени седмици, на откриването на поруганата постройка на Културния център участваха публични представители на Република България на високо ниво. Българската страна е уверена, че позорното събитие в Битоля не способства за развиването на другарството, добросъседството и съдействието и е в несъгласие с напъните на държавните управления на двете страни да намерят правилния път към европейската интеграция на Република Северна Македония.

Министър Теодора Генчовска през днешния ден и на следващия ден е в Република Северна Македония за диалози по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в границите на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с събитията към случая с Културния център „ Иван Михайлов ”.

Министерството на външните работи изрично упорства управляващите на Република Северна Македония да подхващат решителни дейности за незабавното откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на палежа, за което навреме да осведомят българската страна.

Българската страна прави оценка позитивно бързата реакция на управляващите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро случая и поемащи ангажимент за неотложно следствие и наказване за причинителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР