Министерство на транспорта предлага да се регламентират условията, при които

...
Министерство на транспорта предлага да се регламентират условията, при които
Коментари Харесай

Предлагат по-евтини билети за влак

Министерство на превоза предлага да се регламентират изискванията, при които учащи имат право на 75% понижение от цената на билета за трен, когато става въпрос за групови пътувания, проведени от образователното заведение. Това плануват промени в разпореждане на Министерски съвет, импортирани за публично разискване.

Според министерство на превоза това ще подтиква учащите да употребяват по-екологичния железопътен превоз вместо авто. Съгласно член 5 от Постановление на Министерски съвет № 295 „ учащите се постоянно образование имат право на пътешестване с железопътен превоз в страната със 75 на 100 понижение от избраната цена за транспорт на пасажери, когато правят групови пътувания, проведени от образователното заведение.

Посочените постановления – Постановление на Министерски съвет № 169 от 1975 година и Постановление на Министерски съвет № 27 от 1982 година, са анулирани безмълвно заради това, че са изгубили значение, тъй като са регламентирали публични връзки преди демократичните промени в Република България. Това е и повода Министерството на финансите да няма правно съображение за даване на средства от централния бюджет за групови пътувания на учащи с железопътен превоз със 75% понижение, написа в претекстовете към плана.

За 2021 година осъществените групови пътувания на учащи, в това число и на придружителите им, пътуващи със 75% понижение, са общо 12 343 броя, което е 1,39% от каузи на пътуващите с 50% понижение учащи от всички категории учебни заведения и висши учебни заведения в страната с постоянно целогодишно на ден образование, които са 889 867 броя учащи за годината.

За 2022 година осъществените групови пътувания на учащи, в това число и на придружителите им, ползващи 75% понижение, са общо 31 359 броя, което е 1,59% от каузи на пътуващите с 50% понижение учащи от всички категории учебни заведения и ВУЗ в страната с постоянно целогодишно на ден образование, които са 1 973 040 броя учащи за годината.

Какви понижения има за възпитаници и студенти при пътешестване с трен

От направения разбор е видно, че процентът на осъществените групови пътувания за учащи и придружителите им, ползващи 75% понижение, за 2021 година и 2022 година е относително дребен спрямо пътуващите с 50% понижение учащи от всички категории учебни заведения и университети   в страната.

На последващо място с измененията се предлага да се регламентират транспортите на деца до навършване на 7 години. В момента „ БДЖ – Пътнически транспорти “  извършва напълно за своя сметка транспорт на деца до навършване на 7 години, в това число и при групови пътувания, проведени от детски градини. Настоящата уредба основава неравнопоставеност на транспортите с железопътен превоз в този сегмент, спрямо автомобилния превоз, при който до навършване на 7 години децата пътуват гратис.
 istock istock
Железопътният превоз е най-екологичният и енергийно ефикасен превоз, заради което напъните на Министерството на превоза и известията са ориентирани към стимулиране на по-широко потребление на железопътната услуга. Чрез компенсиране със средства от държавния бюджет на транспорта с железопътен превоз на деца до навършване на 7 години ще се подтиква потреблението на публичен превоз от тях и ще се обезпечи опция да се основат привички у децата за потреблението му като първи избор за пътешестване.

Промяната ще способства за нарастване на пътуванията с железопътен превоз, повишен интерес към по-екологичния железопътен превоз и увеличени доходи за железопътния транспортьор, които да бъдат употребявани за възстановяване на изискванията за пътешестване, написа в претекстовете към плана.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКолко ще коства билетът с трен до морето билет трен възпитаници групови пътувания .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР