Министерство на енергетиката планира удължаване на срока на експлоатация на

...
Министерство на енергетиката планира удължаване на срока на експлоатация на
Коментари Харесай

Удължават с 20 г. живота на V и VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй

Министерство на енергетиката възнамерява удължение на периода на употреба на V и VI-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " с 20 години.

Това стана ясно от присъединяване на отрасловия министър Теменужка Петкова в последния преди лятната почивка парламентарен надзор.

Министър Петкова посочи, че за V-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " има планов запас за употреба до 2017 година, а VI-ти до 2021 година

" Плановете са срокът им на употребата да бъде продължен най-малко с 20 години ", съобщи Петкова.

По думите й това е главен приоритет в управническата стратегия на ГЕРБ.

" Беше извършено сложно проучване и оценка на остатъчния запас на оборудването и оборудванията на V-ти VI-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ", увери министър Петкова.

По думите й създадени са стратегии за подготовка за продължение периода на употребата им със период за осъществяване 2014- та - 2017-та година за V-ти блок и 2016-та - 2019-та година за VI-ти блок.

" Програмата за продължение употребата на пети блок е изпълнена. На 27 октомври 2016 година АЕЦ " Козлодуй " подаде цялостния пакет документи за възобновяване на лицензията за употреба на V-ти блок за 10 години. Очаква се лицензията да бъде издадена преди приключване на досегашната, чийто период е до 5 ноември 2017 година ", уточни отрасловият министър.

За блок VI били планувани 227 ограничения за осъществяване. Дейностите по плана се правили в границите на плануваните периоди и размери, при съблюдаване на заложения график, увери още Петкова.

Очаква се пакетът документи да бъде предаден в период до 2 октомври 2018 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР