Министерство на енергетиката на Полша представи проекта си за енергийната

...
Министерство на енергетиката на Полша представи проекта си за енергийната
Коментари Харесай

Министерство на енергетиката на Полша представи проекта за енергийната политика на страната до 2040 г.


Министерство на енергетиката на Полша показа плана си за енергийната политика на страната, заяви електронното издание crie.pl. Обществените съвещания ще продължат до 15 януари 2019 година Министърът на енергетиката Кшищоф Тхужевски акцентира, че планът регистрира по едно и също време забележителния растеж на енергопотреблението в страната (от 160 тераватчаса през 2018 година до 230 тераватчаса през 2040 г.) и нужда от обезпечаване на енергийна самостоятелност. В същото време проектът подхожда на упованията на Европейска комисия за редуциране на СО2 до 30% през 2030 година спрямо 1990 година

През 2030 година 60% от силата в Полша ще се създава от въглища (в момента е 80%), а през 2040 година делът им ще падне под 30%. Ръстът на енергопотреблението ще се покрива за сметка на други локални източници като АЕЦ, да вземем за пример. До 2033 година се възнамерява стартирането на първия атомен енергоблок в страната, а по-късно до 2043 година на още енергоблокове. Общата мощ на АЕЦ би трябвало да доближи 6-9 гигавата.

Не се отдава желание на избрана технология, като в плана е упоменато единствено, че това ще бъдат реактори от потомство „ 3 “ или „ 3 плюс “. При това Тхужевски акцентира, че окончателното решение по въпроса за атомната енергетика следва да бъде взето от държавното управление.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР