Министерският съвет ще гласува оставката на заместник-председателя на ДАНС Деньо

...
Министерският съвет ще гласува оставката на заместник-председателя на ДАНС Деньо
Коментари Харесай

Денков: ДАНС ни даде не доклад, а чиста манипулация

Министерският съвет ще гласоподава оставката на заместник-председателя на ДАНС Деньо Денев. Това съобщи на брифинг министър председателят Николай Денков.

Той уточни, че Денев самичък си е подал оставката заради доклада на организацията, станал причина ЦИК да анулира гласуването с машини на локалния избор в неделя.

По думите на Денков отчетът е манипулативно изработен. Той добави, че заради тази причина и няма да разгласява отчета на ДАНС на страницата на Министерски съвет.

" Докладът на ДАНС е във формат, който не подхожда на законовите условия. Аз персонално не виждам никаква причина да представям отчет, който съставлява една операция. Това значи да популяризирам операция. Докладът го имат задоволително други хора, в случай че желаят да го покажат. Да разпространяваш операция на уеб страницата на Министерски съвет значи да легитимираш една неистина ", разяснява министър-председателят.

" ЦИК забрани гласуването с машини. Това се основава единствено на един отчет на ДАНС, в който наблюдения, които са направени в следена среда, са интерпретирани манипулативно. Тези внушения нямат никакви учредения ", сподели още Денков.

" ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали машините без тяхна заповед ", добави той.

Премиерът Николай Денков упрекна Централната изборна комисия, че е взела решението за отпадане на машинното гласоподаване в нарушаване на Изборния кодекс.

Премиерът е на мнение, че ЦИК имат всички учредения да преразгледат вчерашното си решение, а Министерство на вътрешните работи е готово при смяна на решението да достави машините във всички места за гласоподаване. Той прикани Комисията да го направи. 

Според министър ръководителя това, което се случва в този момент, след години, може би ще бъде разчетено като " типичен образец за интензивно мероприятие ".

" Машините сега играят роля на принтери, задоволително е да погледнете отпечатаното, с цел да се уверите. Видеозаписите в отчета на  ДАНС са част от рутинна процедура. В законоустановения период специалистите бяха безапелационни, че машините могат да бъдат употребявани на утрешните избори. Докладът на ДАНС няма атрибути на отбрана по Закона за класифицирана информация, което навежда на мисълта, че задачата е била този отчет да бъде публикуван оптимално бързо.  ЦИК заблуди, че в машините са позволени без тяхна заповед. Днес бе оповестено, че ЦИК изпраща две писма – до Министерство на вътрешните работи и Народно събрание Жандармерия, с които позволява товарене на машините. ЦИК заблудиха обществото, че решението е написано единствено от зам.-министъра на осведомителните технологии. То е подписано и от ръководителя на БГ институт по метрология и УС по стандартизация ", сподели Денков.

По думите му всичко е направено в последния миг, с цел да няма време за реакция от другите институции като Върховен административен съд. От там пък показаха, че могат да излязат с решение в деня след първия тур.

Tой сложи под въпрос и бъдещето на кабинета. 

" Ако продължи това напрежение, то няма смисъл да има кабинет. Както постоянно съм казвал, това, което е значимо, е ние да вземаме верните решения ", съобщи министър председателят.

Министерският съвет ще гласоподава оставката на Деньо Денев незабавно откакто получи предлагането за това от ръководителя на ДАНС, както се изисква по закон.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР