Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна

...
Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна
Коментари Харесай

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на март догодина

Министерският съвет одобри решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 декември 2021 година до 31 март 2022 година

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развиване на следващата пандемична вълна. Засегнати от новия ковид са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които индикаторът надвишава 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено повишаване на заболяемостта се следи при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на приетите в болница лица.

Ваксинационният обсег в страната е 25,53% и надалеч от поставените от Европейски Съюз цели от 70% измежду възрастни хора и население като цяло. Това способства за записаните високи равнища на заболяемост измежду неимунизираните лица, които показват над 85% от всички инфектирани със SARS-CoV-2 лица.

Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура цели ограничение на разпространяването на COVID-19.

Следва да продължи използването на здравни условия при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен надзор, както и въвеждането на ограничавания за достъп до страната, които ще спомогнат за понижаване на вероятността за импорт и следващо разпространяване на нови разновидности у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР