Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна

...
Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна
Коментари Харесай

Удължават извънредната епидемична обстановка с месец

Министерският съвет одобри решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 до 31 август 2021 година

По данни на Световната здравна организация към 18 юли общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души , а общият брой на умрелите надвишава 4 млн . Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12 - 18 юли), е над 3,4 млн. души, като се регистрира растеж с 12% спрямо миналата.

Очаква се, при досегашното движение на развиване на пандемията, общият брой на случаите през идващите три седмици да надвиши 200 млн. души.

В международен проект България се подрежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото систематизиране на случаите се следи спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се регистрира повишаване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 година и възрастните хора над 90 година

До 18 юли в България с първа доза ваксина против COVID-19 е обхванато едвам 18,1% от подлежащото население, а със приключен имунизационен курс - 16,2%, което отрежда последно място на страната ни измежду страните в ЕС/ЕИП.

Необходимо е да се резервира постигнатият спад в записаната заболяемост в страната , както и да се приготви здравната система и системата на публичното опазване на здравето за реакция при възможна нова пандемична вълна. Стриктното използване на здравни условия при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен надзор, както и въвеждането на ограничавания за достъп до страната ще спомогнат за понижаване на вероятността за разпространяване на нови разновидности у нас.

Основна противоепидемична мярка в битката със заразните болести е ваксинопрофилактиката, заради което от голяма важност е да се усъвършенства информираността на лицата от другите възрастови и обществени групи за изгодата от имунизация и свързаната с това опция да предпазят своите близки от COVID-19.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР