Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за

...
Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за
Коментари Харесай

За ратификация е предложено Споразумението за изготвянето на Планове за управление на речните басейни и на Планове за управление на риска от наводнения за България 

Министерският съвет одобри Решение за предложение до Народното събрание за одобрение със закон на Изменение №1 на Споразумение за даване на помощни услуги в поддръжка на правенето на ПУРБ и ПУРН за България сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване.

С Изменението се удължава крайният период за осъществяване с една година, прави се смяна в междинните периоди за осъществяване на обособените действия, уточняват се предстоящите резултати и се редуцират периодите за приемане на работата и за преправка на резултатите от страна на (МБВР).

Целта на Споразумението е да се даде подпомагане на Министерството на околната среда и водите за създаване на вторите Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) и третите Планове за ръководство на речните басейни (ПУРБ).

ПУРБ и ПУРН за интервала 2022 – 2027 година са от основно значение както за обезпечаване на резистентност при ръководството на водите, по този начин и като ангажимент на страната за използване на Рамковата инструкция по водите и Директивата за оценка и ръководство на риска от наводнения. С реализирането на дейностите, планувани в Споразумението и използване на положителни европейски практики и интернационален опит от страна на екипа на МБВР, се чака обезпечаване на нужната експертиза и доста възстановяване на методологичната основа и качеството на стратегическите документи, в това число и осъществяване на рекомендации на Европейска комисия при оценката на вторите ПУРБ и първите ПУРН.

С цялостното осъществяване на дейностите, включени в обсега на Споразумението и приемането на ПУРБ и ПУРН от Министерския съвет, ще се реализира и осъществяване на знаците на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “ по предпочитани оси „ Води “ и „ Превенция и ръководство на риска от наводнения и свлачища “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР