Министерският съвет прие промяна в Разпореждането за дивидента от държавните

...
Министерският съвет прие промяна в Разпореждането за дивидента от държавните
Коментари Харесай

Асен Василев: 100% от дивидента на държавните дружества ще влязат в бюджета

Министерският съвет одобри смяна в Разпореждането за дивидента от държавните предприятия, което държавното управление ще събере и надлежно ще бъде включен в бюджета за 2023 година Разпореждането планува отчисленията в интерес на страната да са в размер на 100% от облагата за финансовата 2022 година на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване.

„ Една от ограниченията за повишение на събираемостта в бюджета, препоръчана още от служебния кабинет беше да се събере 100%, а освен 50% от дивидента на държавните предприятия. Днес приехме тази мярка, тъй че да имаме събираемост от 100% от дивидента ", заяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев. Срокът за внасяне на отчисленията е 30 юни 2023 година.

Министърът акцентира, че дивидентът, който „ Български енергиен холдинг " (БЕХ) ЕАД следва да разпредели и внесе в държавния бюджет, е не по-малко от 1,588 милиарда лв.. Това съставлява чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година, оповестен на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор. Василев разясни, че това по никакъв метод не слага под риск енергетиката, защото, внасяйки този дял от 100% БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си.

Финансовият министър разясни от къде идва понижението с 1 милиарда лв. на регистрираната от БЕХ облага. Той уточни, че към 06.02.2023 година БЕХ разгласява обществен доклад, в който показва, че облагата за 2022 година е 1,588 милиарда лв.. На база на това и служебният кабинет е направил плановете, че 100% дял значи БЕХ да внесе в хазната 1,588 милиарда лв.. На 21.04.2023 година, към 2 месеца по-късно, холдингът разгласява нов доклад. В него е оповестена облага от 640 млн. лв.. „ По предварителната информация, предоставена от БЕХ, този счетоводен срив в облагата, след завършването на годината се дължи на отписвания на вземания или преоценка на опцията той да си събере дадени заеми. Като огромната част от заемите, които БЕХ декларира, че няма да може да събере - 770 млн. лв., са такива, които той е дал на своите лични дъщерни компании ".

По този мотив Агенцията за държавна финансова ревизия е почнала инспекция на в холдинга. Националната организация за приходите също се е самосезирала и ревизира дали няма укриване на облага, надлежно на налози. Срокът за провеждането на инспекциите е от 30 до 60 дни.

Министърът на финансите Асен Василев уточни, че в плана на бюджет за 2023 година, който приготвя, е планувано повдигане на приходната част с над 3 милиарда лв.. „ От признатата от Министерски съвет през днешния ден мярка резултатът ще е към 800 млн. лв.. Останалите ограничения, са свързани с приходната част, са повишение събираемостта в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР