Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона

...
Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона
Коментари Харесай

Управляващите приеха облекчения за строителство в земеделски земи

Министерският съвет одобри промени в Правилника за използване на Закона за запазване на земеделските земи и в Наредбата за категоризиране на земеделските земи при смяна на тяхното предопределение. Така министрите доста облекчиха процедурите при смяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски потребности.
С смяната се понижава административната тежест за физическите и юридическите лица, които организират процедурата за смяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски потребности. Отпада и условието при подаване на искане за одобряване на площадка за планиране, вложителят да показва пред комисията план на обстоен организационен проект (ПУП) .
Съгласно държавното решение се понижава административната тежест върху жителите и бизнеса при определянето на площадка или трасе за потребностите на физическо или юридическо лице върху земи от държавния аграрен фонд. Облекчени ще бъдат и процедурите при включването на земи в рамките на урбанизираните територии (населени места и селищни образувания), както и при провеждането на търгове за отдаване чартърен или аренда на свободните земи от държавния аграрен фонд. По-лесно ще се реализира и отдаването на заетите с трайни насаждения аграрни земи от държавния аграрен фонд.
Припомняме, че при започване на годината президентът Румен Радев наложи несъгласие върху поправките, свързани тъкмо със статута на земеделските земи. Въпреки това на 15 февруари Народното събрание отхвърли ветото на президента Радев. А поправките минаха поради " Обединени патриоти " и по-точно - поради депутата Йордан Апостолов, чието семейство се занимава доста съществено със селскостопански бизнес.
Съгласно измененията в Закона за запазване на земеделските земи, признати тогава от депутатите, в земите, които през последните години са били със заменено предопределение, ще може да се строи, в случай че притежателят на земята подаде искане пред съответната комисия. Така се удължава на процедура до безспир срокът да има капиталово желание в земи със смесено предопределение, откакто до момента оптималният период беше 6 години и в действителност той изтече през предходната година . На закона беше наложено несъгласие, с главен претекст, че освен това състояние притежателите на земи със смесено предопределение имат интерес да ги оставят да пустеят, до момента в който някой не реши да строи.
Законопроектът беше оспорен след гражданско неодобрение и митинги. Притесненията на природозащитници са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи жители промените " възкресяват " към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението, като задачата е да се заобиколят настоящите условия и процедури, като по този начин продължи застрояването по остарели проекти.
През май месец тази година Народното събрание одобри дефинитивни промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР