Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със

...
Министерският съвет прие Постановление за здравно осигуряване на лицата със
Коментари Харесай

Здравните осигуровки на бежанците от Украйна ще се плащат от държавата

Министерският съвет одобри Постановление за здравно обезпечаване на лицата със статут на краткотрайна протекция, българските жители и лицата с двойно българско и непознато поданство, които идват от Украйна.

Във връзка с събитията, подбудени от военния спор на територията на Украйна, изискващи незабавни дейности за обезпечаване на здравна помощ на нуждаещите се лица, идващи на територията на Република България, както и поради признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване (Обн., Дъждовни води., бр. 32 от 2022 г.), приоритет е оказването на навременна и всеобхватна здравна помощ на всички лица със статут на краткотрайна протекция.

Постановлението урежда по явен и уместен метод здравното обезпечаване на посочените лица и подсигурява достъпа им до здравна помощ наедно с българските жители.

Предвижда се за украинските лица здравноосигурителните права да пораждат от датата на даването на краткотрайна протекция.

Предлага се и здравноосигурителната вноска да е за сметка на държавния бюджет, като за лицата с краткотрайна протекция до 18-годишна възраст и на възраст на и над 63 година за дамите и на и над 65 година за мъжете - за периода на краткотрайната протекция, в случай че не подлежат на здравно обезпечаване на друго съображение по член 40, алинея 1 от Закона за здравното обезпечаване, а за лицата на възраст на и над 18 година и под 63 година за дамите и под 65 година за мъжете - за период 90 дни от датата на даването на краткотрайна протекция. 

Припомняме, че съгласно изнесени през вчерашния ден данни от изследване по поръчка на Европейската комисия, българите са минимум съпричастни към ориста на
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР