Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника

...
Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника
Коментари Харесай

Съкращават сроковете за произнасяне на ТЕЛК комисиите

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Това оповестяват от държавната пресслужба.

С смяната на Правилника доста ще се редуцира срокът за изговаряне на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) при оценката на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане.

Чрез равномерното систематизиране на процедурите по освидетелстване в страната и  разглеждане от ТЕЛК на инцидентен принцип ще се реализира бистрота, безпристрастност и експедитивност, означават от Министерски съвет.

Задължението ТЕЛК да се произнасят единствено въз основа на здравната документи, в това число и наличната информация от здравните записи в електронните здравни досиета на лицата, ще обуслови пълноценна и справедлива оценка, като ще се понижи условието на ТЕЛК за даване на спомагателни документи, показват още от Министерския съвет.

Определянето на период за съобщаване на експертните решения на заинтригуваните страни, информирането на лицата за датите, на които ще бъдат прегледани техните документи, ангажирането на лична отговорност за съблюдаване на напътствията и други са организационни ограничения, които ще подобрят координацията сред страните, участващи в процеса на здравна експертиза, считат от държавното управление.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР