Министерският съвет прие актуализирани списъци на защитените от държавата специалности

...
Министерският съвет прие актуализирани списъци на защитените от държавата специалности
Коментари Харесай

Очаква се недостиг на специалисти в специалността „Локомотиви и вагони“ у нас

Министерският съвет одобри обновени описи на предпазените от страната специалности по специалности и на специалностите по специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2024/2025 година .

Специалностите с предстоящ дефицит на експерти се усилват с една и стават общо 85 от идната образователна година.

Към тях се прибавя специалността „ Локомотиви и вагони “ по специалност „ Техник по железопътна техника “ . Досега тя беше в другия лист – на предпазените от страната специалности от специалности, само че от идната образователна година се изважда от него.

От листата отпада и специалността „ Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника “ по специалност „ Електротехник “. Така предпазените от страната специалности по специалности стават общо 58 .

Това са специалности, които се оферират в не повече от четири учебни заведения на територията на България и имат характерно наличие или се учат от дребен брой възпитаници, а стопанската система има нужда от тях. Държавата пази тези специалности като дава опция те да се преподават в класове с по-малък брой възпитаници – най-малко девет, а не 26, както е при елементарните паралелки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР