Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира гаранционното споразумение

...
Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира гаранционното споразумение
Коментари Харесай

Правителството поема гаранция за заем за интерконектора с Гърция

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира гаранционното съглашение сред България и Европейската капиталова банка, с което страната ни поема държавна гаранция от 215 млн. лева по заема за финансирането на плана. Това е във връзка със подписан на 10 октомври 2019 година Договор за финансиране на междусистемната газова връзка Гърция-България сред Европейската капиталова банка и „ Български енергиен холдинг “ ЕАД. Споразумението е подписано в София от българска страна на 14 октомври 2019 година и в Люксембург от страна на Европейската капиталова банка на 17 октомври 2019 година

Ратифицирането на гаранционното съглашение е авансово изискване за асимилиране на средствата от заема от Европейска инвестиционна банка в размер на 109.9 млн. евро. С влизането му в действие ще бъде обезпечен нужният финансов запас за осъществяването на плана, който е стратегически за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.

Изграждането на междусистемната връзка Гърция-България ще отвори в допълнение трасе към Южния газов кулоар сред пазарите на Югоизточна Европа и Централна Източна Европа, като по този метод ще обезпечи достъп до различни трасета и източници за доставка на газ. Осигурявайки достъп до различни източници на природен газ, планът за междусистемна газова връзка Гърция-България е основен за гарантиране на енергийната сигурност както в България, по този начин и в целия регион на Югоизточна Европа. Той ще спомага и за увеличение конкурентоспособността на националната и районните стопански системи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР