Министерският съвет одобри състава и позициите на правителствената делегация на

...
Министерският съвет одобри състава и позициите на правителствената делегация на
Коментари Харесай

Боил Банов начело на правителствената делегация на 40-тата сесия на ЮНЕСКО

Министерският съвет утвърди състава и позициите на държавната делегация на Република България, която ще взе участие в 40-тата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.Тя ще се организира в Париж от 12 до 27 ноември 2019 година.

Начело на делегацията ще бъде министърът на културата Боил Банов. Той ще произнесе националното изявление в границите на общия политически спор. В състава на делегацията са включени представители на българските министерства и на институции, които вземат участие интензивно в осъществяването на стратегиите на ЮНЕСКО: Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерството на образованието и науката.

Очаква се по време на сесията, която се организира на всеки две години и в която вземат участие страните членки и асоциираните членове, както и неправителствени организации, да се дефинират стратегиите и бюджета на ЮНЕСКО, а по съответно: да бъдат разисквани бъдещи дейности за запазване на културното завещание в остарелия град на Йерусалим; да се одобряват ограничения за просветителните и културните институции в окупираните арабски територии; да се разиска бъдещето на по този начин нареченото „ Международно бюро по обучение “. Ще се разиска и тактика, отдадена на ограмотяването за интервала 2019 – 2025. Ще се одобряват резолюции, с които:

18 ноември да се разгласи за интернационален ден на ислямското изкуство;
14 март да бъде разгласен за интернационален ден на математиката;
седмицата от 24 до 31 октомври да се разгласи за седмица на световната медийна и осведомителна просветеност.

Припомняме, че бюджетът на ЮНЕСКО, утвърден на предходната Генерална конференция, бе 1.2 милиарда $ за 2018 година и 2019 година, като от тях 595.2 милиона $ са събрани от членски импорт. Германия е третата страна съгласно размера на финансовия си принос в ЮНЕСКО, а преди нея са Япония и Китай. В момента ЮНЕСКО изживява неподходящ интервал (свиване на бюджета с към 22%), откакто от 2011 година Съединените американски щати, до тогава осигурявали най-мощната финансова инжекция в ЮНЕСКО, към този момент не заплащат членски импорт. Причината бе, че Палестина бе призната за пълновръстен член на международната организация. Това се случи в интервала, когато общоприет шеф на ЮНЕСКО бе Ирина Бокова. Официално Съединени американски щати оповестиха отдръпването си от ЮНЕСКО през октомври 2017 година, само че решението им влезе в действие в края на 2018 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР