Министерският съвет одобри проекта на нов Закон за физическото възпитание

...
Министерският съвет одобри проекта на нов Закон за физическото възпитание
Коментари Харесай

Правителството одобри проекта на нов закон за физическото възпитание и спорта

Министерският съвет утвърди плана на нов Закон за физическото образование и спорта и предлага на Народното събрание да го одобри.

Новите условия и потребности на обществото в областта на спорта и физическата интензивност постановат приемането на закон за регулация и мениджмънт на системата на спорта, който да осъвремени и систематизира нормативната уредба в областта на спорта. Законопроектът има 15 глави и 153 члена, а настоящият закон – 12 глави и 69 члена.

Законопроектът планува промени във връзка с опциите за вложения в спортни обекти и уреди, във връзка с статута, правата и отговорностите на спортните организации и регламентира на равнище закон битката против използването на допинг. Законопроектът обезпечава провеждането на държавната политика в областта на спорта и ускорява настоящия надзор и условията към спортните организации.

В плана се основава опция спортният клуб да бъде регистриран и като всевъзможен тип финансово комерсиално сдружение, като се резервира настоящото в този момент предписание финансиране с обществени средства да могат да получават единствено спортните клубове, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност. Съществени промени, които ще разрешат да се ограничи съществуването на клубове-фантоми, са условието спортните клубове да бъдат членове единствено на една спортна федерация, както и задължението да имат наети треньорски фрагменти, с цел да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. Изрично е планувана опцията за основаване на студентски спортни клубове, които могат да се подкрепят финансово от висшето учебно заведение и Министерството на образованието и науката.

Новата уредба на спортните федерации планува издаването на безсрочна спортна лицензия от министъра на младежта и спорта и засилен следващ надзор върху федерациите, притежаващи лицензии. Има нови условия във връзка с лицензирането на федерациите – би трябвало да имат минимум 15 клуба за членове, регистрирани в три административни области. В настоящия закон условието е за седем клуба. Федерациите могат да получат финансиране с обществени средства, в случай че имат не по-малко от 20 члена или когато картотекиран от тях състезател е спечелил на олимпийски игри орден за България по съответния спорт.

Законопроектът вкарва националната паралимпийска организация, която е член на Международния паралимпийски комитет и е част от така наречен „ специфични организации “ в региона на спорта. По смисъла на законопроекта такива са още Българския олимпийски комитет, националната организация за спортно-туристическа активност (в момента Български туристически съюз) и обединените спортни клубове.
Законопроектът цели да сътвори условия за дейно потребление и качественото възобновяване на съществуващите спортни бази, привличането на по-сериозни вложения за построяването на нови спортни бази при гарантиране на обществения или публичен интерес. Отчетен е фактът, че възвръщаемостта на инвестицията в спортни обекти е най-бавна. В законопроекта е планувано да има опция за отдаване чартърен и основаване на право на прилагане на спортни обекти и уреди държавна и общинска благосъстоятелност за период до 30 години в интерес на състезателен клуб, спортна федерация или единен състезателен клуб, които са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за общественополезна активност и са вписани в съответния указател на Министерството на младежта и спорта.

Законът се преценява със задължението за спазването на европейските правила за държавната помощ при финансовото подкрепяне на спортни организации. Дейностите, които се подкрепят финансово, са отвън обсега на разпоредбите за държавни помощи, защото подпомагането се дава на юридически лица с нестопанска цел – лицензирани спортни федерации и спортните клубове – техни членове, за действия в региона на развиването на спорта за всички и спорта за високи достижения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР