Министерският съвет одобри Националната здравна стратегия 2030. Стратегията е е

...
Министерският съвет одобри Националната здравна стратегия 2030. Стратегията е е
Коментари Харесай

Правителството одобри Националната здравна стратегия 2030 - Здраве

Министерският съвет утвърди Националната здравна тактика 2030. Стратегията е е водещият документ за бранш „ Здравеопазване “, който показва дълготрайната визия за развитието му и съответните политики за осъществяване на задачите.

Документът посочва съответните политики, заложени в националните стратегически документи от по-висок сан - Националната стратегия за развиване БЪЛГАРИЯ 2030 и Националния проект за възобновяване и резистентност.

Стратегията е разработена е въз основа на анализите на здравно-демографските индикатори и на положението на системата на опазване на здравето в годишните отчети за здравето на жителите, които демонстрират, изоставане на българската здравна система изостава по отношение на страните от Европейски Съюз по основните фактори за стабилно развиване.

Устойчиво възстановяване на здравето и среда, подкрепяща здравето и дейно ръководство на ресурсите с фокус върху здравните резултати и Гарантиране на здравната сигурност и понижаване на неравенствата са стратегическите цели в документа.

Реализирането им включва осъществяване на целенасочени политики, групирани в три целта:

- вложения в предварителна защита и поощряване на здравословно държание и среда, подкрепяща здравето на всички през целия живот;

- вложения в трансформиране на здравната система, насочена към потребностите на хората;

- използване на фокусирани тактики за влияние върху характерни проблеми на публичното здраве.

Мониторинг на осъществяването на Националната здравна тактика 2030 ще се прави годишно с Годишния отчет за здравето на жителите и осъществяването на националната здравна тактика.

Документът би трябвало да бъде признат от Народното събрание.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР