Министерският съвет одобри на последното си заседание четири законопроекта в

...
Министерският съвет одобри на последното си заседание четири законопроекта в
Коментари Харесай

Променят четири данъчни закона за следващата година

Министерският съвет утвърди на последното си съвещание четири законопроекта в данъчното законодателство. Ако се одобряват от Народното събрание, те ще влязат в действие през 2023 година Това са Проект за изменение на Закона за налог върху добавената стойност, Проект за изменение на Закона за акцизите и данъчните хранилища, Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и Проект на Закон за изменение на Закона за налозите върху приходите на физическите лица.
Закон за налог върху добавената стойност
Със законопроекта се планува въвеждане в националното данъчно законодателство на наредбите на Директива (ЕС) 2020/284 на Съвета от 18 февруари 2020 година във връзка с въвеждането на избрани условия за доставчиците на платежни услуги. В сходство с това е препоръчано въвеждане на отговорности за доставчиците на платежни услуги да предават избрана информация за трансграничните заплащания, произхождащи от страни членки и за бенефициента (,,получателят “) на тези презгранични заплащания за вярното отчитане и облагане с Данък добавена стойност на електронната търговия в Европейски Съюз. Промените, които се вкарват, имат за цел да се позволи казусът с измамите с Данък добавена стойност при електронната търговия посредством усилване на съдействието сред данъчните органи и доставчиците на платежни услуги.

Предложени са промени вследствие на установени несъответствия по отношение на общата система на налога върху добавената стойност. В тази връзка се предлага специфичен ред за обявление на доставка на артикули, изпращани или транспортирани отвън територията на Европейския съюз от снабдител, непостоянен на територията на Европейския съюз пред митническите органи на страната за задачите на доказване условията за използване на освобождение от Данък добавена стойност.

Във връзка с нуждата от привеждане на Данък добавена стойност законодателството в сходство с решенията на Съда на Европейския съюз, с проектозакона са направени и оферти за допълнения във връзка с изискванията и реда за понижаване на данъчната основа и начисления Данък добавена стойност по доставка в случаите на цялостно или отчасти неплащане на цената по доставката, когато такова взимане се одобри, според избрани условия за несъбираемо.
Проект за изменение на Закона за акцизите и данъчните хранилища
Предложени са промени, свързани с понижаване на административната тежест и основаване на облекчени условия за икономическите оператори, в това число за унищожаване на евентуални спънки пред данъчно задължените лица при използването на новите режими в ЗАДС, които следва да влязат в действие от 13 февруари 2023 година Съществена смяна е планувана за лицата със статут на сертифицирани получатели, във връзка с декларирането и внасянето на акциза, за получените акцизни артикули, освободени за ползване на територията на друга страна членка. Това събитие ще се заявява и внася ежемесечно въз основа на месечна акцизна декларация. Досега законодателят е планувал тези доставки на артикули да се заявяват при всяко приемане на акцизните артикули. По този метод процедурата разрешава спестяването на запаси на икономическите оператори, което ще облекчи във висока степен активността на лицата, изключително на тези от тях, които получават регулярно акцизни артикули, освободени за ползване на територията на друга страна членка.
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане
Министерският съвет утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Във връзка с приключване срокът на използване на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), със законопроекта се предлага нова скица за държавна помощ въз основата на новите Насоки за районна държавна помощ (НРП). Предлаганото данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за районно развиване под формата на преотстъпен налог, е съобразено с променените условия на Европейската комисия (ЕК) и се опира на данъчното облекчение, предоставяно по реда ЗКПО до края на 2021 година

Новите ​предложения включват редица промени, ко​ито вод​ят до неспособност схемата за помощ да бъде препоръчана в същия тип като настоящата до 2021 година В тази връзка се предлага данъчното облекчение да се дава единствено за план за първична инвестиция, която е със същия обсег, както за интервала 2015 г.-2021 година, на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или приблизително дружество. По този метод ще продължи насърчаването на вложенията за индустриална активност в общини с безработица със или над 25 на 100 по-висока от междинната за страната, както и намаляването на безработицата в тези общини посредством обезпечаване на избрана претовареност. Схемата ще се ползва за всички райони в страната с по-широкия обсег на първична инвестиция. Във връзка с новите оферти за районна помощ се предлага да отпаднат някои от условията за прилагане на към този момент изтеклата скица за държавна помощ, като за микро-, дребните и междинни предприятия се ползват по-благоприятни условия от тези, работили до края на 2021 година Предложението за нова скица е нотифицирано пред Европейска комисия и новата скица ще се ползва единствено след утвърждение от Европейска комисия, като се планува да се ползва за данъчните години от 2022 година до 2027 година в това число.

Законопроектът планува и приемане на текстове, с които се трансформира общото условие за преотстъпване на корпоративен налог по реда на ЗКПО, което касае съществуването на обществени отговорности на данъчно задължените лица и уеднаквява тези разпореждания с други сходни в закона. Целта на смяната е да се улеснят данъчно задължените лица и да се понижат предпоставките за пораждане на правосъдни разногласия.
Промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица
Законът за изменение на ЗДДФЛ предлага допълнение в данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, с което да се даде опция същите да се употребяват за съответната година, посредством приспадане от сумата от годишните данъчни основи на лицата, имащи право да употребяват данъчното облекчение, само че които са умряли през данъчната година, и при изискване, че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик няма да употребява данъчното облекчение за съответната данъчна година. В тези случаи се планува използването да бъде посредством подаване на годишна данъчна декларация за умрялото лице от страна на наследниците по закон или по наследство, както и заветниците или законните им представители.

Предлага се основаването на прецизираща преходна уредба, обвързвана със основания ред за предплатено прилагане на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2022 година Доколкото данъчните облекчения се употребяват до размера на сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ, то настоящите разпореждания, касаещи определянето на годишния размер на налога от страна на работодателя и удържането или възобновяване на съответните суми, както и определянето на налога върху годишната данъчна основа за приходи от трудови правни отношения в избрани случаи, в които се подава годишна данъчна декларация, не могат да бъдат приложени по досегашния ред за всички случаи. С смяната се основава уредба, гарантираща правилното пресмятане във всички случаи на съответните суми, които следва да се възстановят или удържат от лицата при установяване от страна на работодателя на годишния налог.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР