Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България

...
Министерският съвет одобри на днешното си заседание позицията на България
Коментари Харесай

МС одобри позицията на България за участие в извънредно заседание на енергийните министри на ЕС

Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание позицията на България за присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации, енергетика “, част „ Енергетика “, което се организира в Брюксел, Белгия, на 30 септември 2022 година

По време на съвещанието се чака постигането на политическо утвърждение на предлагането на Европейска комисия за Регламент на Съвета за предприемане на незабавни интервенции за адресиране на високите енергийни цени. В рамките на т. „ Други въпроси “ е планувано показване на Съобщение на Европейска комисия, съдържащо План за деяние с краткосрочни ограничения за превъзмогване на енергийната рецесия по отношение на повишение сигурността на доставките.

Предложението за Регламент на Съвета за незабавна интервенция за справяне с високите енергийни цени бе показано на 14 септември 2022 година Проектът на законодателен акт е отговор на неотложния приоритет за предотвратяване на потребителите в Европейски Съюз от по-високите цени на силата през тази зима. Предложената незабавна интервенция е още един стадий от работата на Комисията по инструментите за понижаване на цените, която стартира през м. октомври предходната година и продължи през миналата година.

С утвърдената позиция, българската страна кардинално поддържа задачата на предлагането за законодателен акт по отношение на нуждата от предприемане на незабавни интервенции за адресиране на високите енергийни цени. Считаме, че е належащо възстановяване на пазара на електрическа сила, въз основа на разбори на ограниченията за понижаване на цените на силата и отражението им върху пазара и потребителите в дълготраен аспект, при отчитане на енергийния микс на страните членки и каузи на природния газ в него. С значимо значение е и обезпечаването на еластичност, както и установяването на подобаващи обезщетителни механизми на национално равнище за балансиране цените за потребителите, и възможна финансова поддръжка на равнище Европейски Съюз, за подкрепяне на засегнатите пазарни участници.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР