Министерският съвет одобри държавния бюджет на Република България за 2020

...
Министерският съвет одобри държавния бюджет на Република България за 2020
Коментари Харесай

Бюджет 2020: Вижте как се разпределят парите

Министерският съвет утвърди държавния бюджет на Република България за 2020 година и обновената средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2020-2022 година, оповестиха от държавната пресслужба.
Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар за реализиране на стопански напредък и претовареност, придържайки се към общите правила на Европейски Съюз.
Запазват се задачите за бюджетното салдо, заложени в средносрочната бюджетна прогноза (СБП) за интервала 2020-2022 година - постигане до уравновесена бюджетна позиция през 2020 година и запазването й през идващите години.
Основните цели на данъчната политика са повишение на приходите от налози, справяне със сенчестата стопанска система и понижаване на административната тежест и разноските за бизнеса и жителите. Приоритетите на данъчната политика са съобразени с дадената от Съвета на Европейския съюз характерна рекомендация към България за възстановяване на събираемостта на налозите. В средносрочен проект се планува опазване на ниските данъчни ставки на корпоративните налози и тези на налозите върху приходите на физическите лица, което способства за повишение на икономическия напредък и има позитивно въздействие върху търсенето и предлагането на труд.
Приоритетите на Бюджет 2020, които надграждат към този момент заложените в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта цели и допускания за развиване на секторните и хоризонталните политики, са: образованието, опазването на здравето, защитата, пенсионната политика и политиката по приходите.

Образование
През 2020-2022 година ще продължи реализирането на ограниченията, ориентирани към повишение привлекателността на учителската специалност и мотивацията на настоящите учители.
Насърчаването на зрелостниците с високи просветителни резултати да получат педагогическо обучение и да постъпват на работа в просветителната система е измежду предпочитаните ограничения, реализирането на които ще разреши да се преодолее предстоящият дефицит на педагогичен експерти.
В бранш „ Образование “ ще продължи реализацията на ограниченията, целящи възстановяване на обществения статус на учителите, като за тази цел ще бъдат предоставяни годишно спомагателни средства в размер на 360 млн. лева за нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав. Целта е през 2021 година да бъде реализирано удвояване, по отношение на 2017 година, на средствата за хонорари на педагогическите експерти.

Здравеопазване
Основните предпочитани посоки в региона на опазването на здравето през тригодишния интервал са обезпечаване на финансова резистентност и обезпеченост на здравната система за възстановяване здравето на популацията, повишение и поддържане качеството на живот посредством понижаване на преждевременната смъртност и заболеваемостта, както и превъзмогване на районните несъответствия и обезпечаване на функционално взаимоотношение сред обособените равнища на здравна помощ.
Изграждането на Национална здравна осведомителна система, чрез потребление на нови технологии в региона на електронното опазване на здравето, е измежду целите, с които се цели възстановяване на качеството и успеваемостта на процесите в системата на опазване на здравето.

Отбрана
През интервала 2020-2022 година политиката, провеждана от държавното управление в региона на защитата, продължава да е предпочитана. Осигурени са средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в това число средства за осъществяване на признатите от Народното събрание капиталови планове. Относителният дял на финансовите разноски към общите разноски за защита е над 20-процентния аршин на НАТО. Разходите за защита са съобразени с Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година.

Пенсионна политика
Предвижда се от 1 юли 2020 година всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 година, да се усилват с 6.7%, като от 1 юли през 2021 година и 2022 година пенсиите, отпуснати до 31 декември на миналата година, също се осъвременяват по „ швейцарското правило”. За интервала 2020-2022 година тежестта на една година застрахователен стаж в пенсионната формула се резервира.

Политика по приходите
Освен към този момент плануваното в Съюз на българските писатели от пролетта на тази година нарастване на размера на минималната работна заплата (от 1 януари 2020 година на 610 лева, от 1 януари 2021 година на 650 лева, като размерът от 650 лева ще се резервира и през 2022 г.), в актуалната прогноза е заложена мярка за 2020 година за нарастване с 10 % на средствата за заплати и хонорари на личния състав, нает по трудови и служебни правни отношения, в това число и на средствата за осигурителни вноски, което ще има отражение върху заплащането на заетите в бюджетния бранш.
С това се основава опция, на база на нараствания размер на разноските за личен състав, да се усилят самостоятелните съществени месечни заплати на заетите, въз основа на заеманата служба и оценките за постигнатите резултати. За интервала 2020-2022 година осигурителната политика планува нарастване на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, надлежно в размер на 610 лева за 2020 година и 650 лева за 2021 година и 2022 година, както и нарастване на минималния застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 400 лева на 610 лева от началото на 2020 година.
Равнищата на минималните осигурителни приходи по главните стопански действия и квалификационни групи специалности от 2019 година се резервират, като се прави промяна единствено във връзка с позициите, които са под размера на минималната работна заплата за 2020 година - 610 лв.. Максималният застрахователен приход за всички обезпечени лица се резервира в размер на 3 000 лв..
Основните бюджетни взаимоотношения сред общините и централния бюджет в плана на ЗДБРБ за 2020 година са в общ размер 4,203 милиарда лева
С Бюджет 2020 са планувани промени в механизмите за систематизиране на целевата дотация за финансови разноски и на прехвърлянето за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища. Премахва се изравнителният съставен елемент, който обезпечава достигнатия размер на целевата дотация за финансови разноски и на прехвърлянето за зимно поддържане и снегопочистване през миналата година, за реализиране на обективно сходство сред средствата и натуралните индикатори за всяка съответна община.
Приоритет за страната остава и сполучливото асимилиране на средствата от европейските фондове и стратегии, посредством които да се реализира резистентен стопански напредък, по-висока претовареност, обществено включване, обществено, икономическо и териториално доближаване и създаване на конкурентоспособна и новаторска стопанска система.
Въз основа на допусканията, при планирано позитивно чисто дългово финансиране за интервала 2020-2022 година, се резервира наклонността за понижаване на съотношението на държавния дълг по отношение на прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт от 18,6% към края на 2019 година до 17% в края на 2022 година.
В подтекста на провежданата бюджетна политика и прогнозите за темпа на напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2020-2022 година, равнището на консолидирания дълг на бранш „ Държавно ръководство “ се чака да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8% до 18,2% от Брутният вътрешен продукт или сред 25,1-26,1 милиарда лв..
Прогнозите за относителния дял на консолидирания дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт остават доста под оптимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския аршин за конвергенция от 60%, което ще подсигурява опазване на нивото на държавна задлъжнялост в устойчиви граници, респ. водещата позиция на Република България измежду 28-те страни - членки на Европейски Съюз във връзка с ниското равнище на дългова тежест.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР