Министерският съвет обсъди увеличението от 10 % на заплатите за

...
Министерският съвет обсъди увеличението от 10 % на заплатите за
Коментари Харесай

Горанов: 1,1 млрд. лева ще струва увеличението на заплатите в държавния сектор

Министерският съвет разиска нарастването от 10 % на заплатите за държавния бранш, оповестено през вчерашния ден от премиера Бойко Борисов. То е заложено в проектобюджета за 2019-та година.

За всички системи на държавна прехрана ще има нарастване, разгласи министърът на финансите Владислав Горанов след съвещанието на кабинета. Всяка система ще реши дали да ги раздаде „ на калпак” или някой от чиновниците да не получат нищо, а други – 30 %.

Сметките на финансовото министерство демонстрират, че на държавни пари разчитат 433 000 души. Допълните средства, които ще би трябвало да бъдат заложени в бюджета за следващата година са 1,1 милиарда лв..

Снимка: btvnovinite.bg

Според министър Владислав Горанов не трябва да се вършат паралели сред това, че следващата година е изборна година и решението за предоставяне на повече пари.

„ Всяка година има избори, в случай че се опитате да омаловажите напъните, евентуално оферирате да не се прави увеличение”, уточни Горанов. По думите му в този момент се дискутират параметрите на бюджета и по тази причина в този момент се прави.

„ Сега е време за бюджета – в този момент има опция и в този момент го вършим, изясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Той разяснява и концепцията за наложителна здравна застраховка, която се разисква последните дни. Владислав Горанов съобщи, че това е единствено един от разновидностите и ще бъдат разисквани и други благоприятни условия. Неговата персонална позиция е, че е по-добре да се върви към демонополизация на Здравната каса. Това съгласно него значи да отделяме за здраве, толкоз колкото и сега, само че всеки един да взема решение каква част от парите, които дава, да са в Касата и какви в частен фонд. Горанов уточни още, че даже да се назовава застраховка, това ще е спомагателна тежест за всички българи.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР