Министерският съвет на Република България е одобрил кандидатите за съдия

...
Министерският съвет на Република България е одобрил кандидатите за съдия
Коментари Харесай

МС одобри българските кандидати за съдия в ЕСПЧ

Министерският съвет на Република България е одобрил претендентите за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Процедурата за асортимент на претенденти беше стартирана заради приключването на мандата на арбитър Йонко Грозев на 12 април 2024 година, написа. 

На 1 юни 2023 година се организира първото съвещание на Комисията по осъществяване на подбора, където бяха позволени претендентите на база показани документи. На 5 юни 2023 година се организираха писмени проби по британски и френски език, с цел да се откри владеенето от претендентите на съответните непознати езици. В същия ден се състоя и съвещание на Комисията, на което се извърши оценяване и асортимент на претендентите, които ще бъдат позволени до обществено събеседване.

На 8 юни 2023 година Комисията организира обществено събеседване с претендентите в Министерството на правораздаването. След извършеното събеседване, Комисията, управлявана от проф. Пламен Панайотов, сформира главен лист, включващ първите трима класирани претенденти: Галя Горанова Вълкова, Диана Петрова Ковачева и Драгомир Николов Йорданов. Комисията също по този начин изготви и авариен лист на претендентите, включващ Виктор Йосифов Соловейчик, Красимира Неофитова Милачкова, Екатерина Николаева Георгиева, Пламен Евгениев Борисов, Иван Петков Боев, Татяна Емилова Бъчварова и Катерина Бориславова Йочева.

Съгласно член 22 от Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, съдиите в Европейския съд по правата на индивида от всяка страна се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, при болшинство от гласовете, въз основа на лист от трима претенденти, избрани от съответната страна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР