Министерският съвет изпраща питане до Конституционния съд за задължително тълкуване

...
Министерският съвет изпраща питане до Конституционния съд за задължително тълкуване
Коментари Харесай

МС: КС да отсъди дали да има задължителна военна подготовка

Министерският съвет изпраща запитване до Конституционния съд за наложително пояснение на член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България. Въпросниният проблем е въвеждане на законова опция за наложителна военна подготовка у нас.  

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „ Допуска ли член 59, алинея 2 по отношение на алинея 1, изречение първо от Конституцията на Република България въвеждане на законова опция за наложителна подготовка за отбрана на отечеството в спокойно време на българските жители със статус на запасни по смисъла на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и рационализиране на качествата им за осъществяване на отговорностите им във военните формирования? “

Настоящата правна уредба планува доброволност при провеждането на подготовката на българските жители за отбрана на отечеството, показват от Министерски съвет.

Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на наредбата на член 59, алинея 2 от Конституцията обаче, от мнение на Министерството на правораздаването, от дебатите по отношение на правенето на промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, съществуват разнообразни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските жители. Поради това е нужно пояснение за изясняване на границите на конституционната норма.

Предвид гореизложеното, Министерският съвет смята, че от основна значимост е дали конституционната норма допуска регламентиране в специфичен закон на такава подготовка на българските граждани за отбрана на отечеството, каквато е нужна съгласно съответните действителности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на наложителна подготовка в спокойно време на българските жители със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските жители във типа на съществувалата до 01.01.2008 година наборна военна работа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР