Министерският съвет е внесъл проектозакон за преминаване и пребиваване на

...
Министерският съвет е внесъл проектозакон за преминаване и пребиваване на
Коментари Харесай

Манолова: Със закон за военните правителството отлага електронната самоличност

Министерският съвет е внесъл проектозакон за прекосяване и престояване на непознати съюзнически въоръжени сили на територията на България, в преходните и заключителни разпореждания на който се предлага отсрочване на електронната идентификация (вместо 1 януари, 2019 година, срокът става 1 януари, 2020 година), заяви омбудсманът Мая Манолова на полемика за електронното и машинното гласоподаване, проведена от " Движение България на жителите " (ДБГ).
Манолова напомни, че електронната идентификация трябваше да започва тази година, само че беше отсрочена за януари следващата година и остро възрази против практиката значими за жителите тематики да бъдат маскирани през преходни и заключителни разпореждания. Този фасон би трябвало да бъде преустановен, безапелационна е Манолова. " Няма нищо общо сред въоръжените сили и електронната идентификация. Ако тя бъде отсрочена през този закон, ще се опитам да сезирам Конституционния съд ", закани се омбудсманът и разясни, че това е посягане въобще върху съществени правила на законодателния пороцес за гласност, бистрота, отбрана на парвата на жителите, благоприятни условия за публично разискване.
Бюджетът на страната, който на следващия ден влиза в пленарна зала за дефинитивно гласоподаване, трансформира още 11 закона, а този на Здравната каса трансформира с преходните и заключителни разпоредви 16 други закона, посочи още Манолова.
Тя моли депутатите да плануват в държавния бюджет средства за машинно и електронно гласоподаване.
" От това дали те (бел. ред. - депутатите) ще включат плюс 50 милиона лв. за провежданите избори идната година по бюджета на ЦИК, ще се дефинира дали Изборният кодекс ще бъде спазен - дали ще има машинно гласоподаване и електронно гласоподаване през идната година, в която имаме 2 избора - за европейски парламент и локални избори ", акцентира Манолова.
Тя съобщи това, разяснявайки тематиката " за " и " срещу " машинното и отдалеченото електронно гласоподаване “ по време на дискурия, проведена от ДБГ в хотел " Даунтаун ". По думите ѝ подобен спор е непотребен, както неуместен е и дебатът следва ли държавните институции на България да съблюдават законите или не.
Ситуацията, съгласно обудсмана, е неуместна, когато става въпрос за съществени цивилен права, каквито са изборните права.
Машинното гласоподаване беше въведено единомислещо с гласоподаване на партии и парламентарни групи от целия набор, с едно-единствено несъгласие - че е скъпо, напомни Манолова и разяснява, че вместо да се положат старания от страна на държавните институции, сме сложени пред еднакъв сюжет - ЦИК да споделя, че нямаме пари.
Манолова посочи още, че след сезирането ѝ от ДБГ е изпратила писма до всички институции, в това число до Народното събрание и като отговор е последвал законопроектът, който отсрочва за неопределен срок машинното и електронното гласоподаване. Там се предлага, описа Манолова - когато в миналото в светлите съдбини бъде въведено машинно гласоподаване, " Информационно обслужване " да бъде субектът, който ще обезпечи машините. " Не разбрах тъкмо дали това е вест, с която споделяме, че към този момент в България ще произвеждаме компютри и умни системи, дали споделяме, че към този момент Законът за публични поръчки няма да важи, откакто в закон се показва името на реализатор на една поръчка за към 40 - 50 милиона лв. ", разяснява Манолова. Проф. Михаил Константинов, който е изпълнителен шеф на " Информационно обслужване " и също взе участие в полемиката, сподели, че и той е научил от въпросния закон, че е шеф на дружество, което ще създава умни машини.
Омбудсманът напомни, че суверенът се е произнесъл по въпроса за електронното гласоподаване и че институциите би трябвало да положат старания и да приведат в осъществяване волята на народа. Досега ЦИК оправдаваше своето безучастие с съществуването на общ план с Агенцията за електронно ръководство за няколкостотин хиляди лв. европейски пари, които трябваше да бъдат употребявани за въвеждането на електронно гласоподаване, уточни Манолова и повдигна въпроса: " Ако се върви към анулация на е-вота, за какво са похарчили няколкостотин хиляди лв. и какво се случи с този план?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР