Министерският съвет е прекратил действието на Споразумението между България и

...
Министерският съвет е прекратил действието на Споразумението между България и
Коментари Харесай

България и Русия повече няма да си споделят тайни

Министерският съвет е прекратил действието на Споразумението сред България и Руската федерация за взаимна отбрана на класифицираната информация, излиза наяве от информация в осведомителната система на Министерски съвет.

Документът сред двете страни е подписан през 2007 година и урежда разпоредбите за обмяна на данни с гриф " Поверително ", " За служебно прилагане " и " Секретно ". Споразумението е имало роля при съдействието на българските и съветските служби в битката с тероризма. В момента обаче всевъзможни контакти на такова равнище сред двете страни са прекъснати, обясниха представители на службите пред .

Решението на Министерски съвет за преустановяване на договореностите с Русия  е от 7 април. Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията следва да обнародва в „ Държавен вестник ” прекъсването на действието на споразумението в 15-дневен период. Също по този начин министърът на външните работи би трябвало да уведоми по дипломатически път Руската федерация.

Скъсването на съглашението с Русия се случва на фона на обтегнатите връзки сред София и Москва. " Демократична България " прикани съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова да бъде оповестена за личност нонграта. Премиерът Кирил Петков пък дефинира държанието ѝ за недопостимо. " Поведението на посланика на Руската федерация от дълго време прекрачи допустимите правила на дипломатическата активност. Но всички, които приканват той да бъде изпъден, би трябвало да отговорят на следните въпроси: беозопасно ли ще е българските моряци, които са блокирани в Украйна да бъдат изтеглени; какви са перспективите за доставка на енергоносители в България и въобще каква ще бъде изгодата за България. Обръщам се към вскички дипломатически представители в България и желая да ги прикани да не дават оценки и по никакъв метод да не се месят във вътрешните работи на страната ", разяснява президентът Румен Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР