Министерски съвет прие Националната стратегия за електронно здравеопазване и дигитализация

...
Министерски съвет прие Националната стратегия за електронно здравеопазване и дигитализация
Коментари Харесай

МС прие Националната стратегия за е-здравеопазване 2030 г.

Министерски съвет одобри Националната тактика за електронно опазване на здравето и цифровизация на здравната система 2030 година, оповестиха от държавната пресслужба.

Сред задачите на тактиката са създаване и използване на идея за телемедицината и въвеждане на новаторски приложения за мобилни услуги за наблюдаване на здравното положение на гражданите; създаване и/или надграждане и интеграция на осведомителните системи в електронното опазване на здравето с осведомителни системи в други области, включително и лекарствоснабдяването, надграждане на софтуерните приложения на изпълнителите на здравна помощ и аптеки, свързани с новите модели на отчитане, които ще бъдат наложени от НЗИС и за обезпечаване на оперативна съгласуемост при продан на медицински данни, със съответната отбрана на данните и достъп до тях, съгласуван с пълномощията на съответния медицински специалист; създаване на правила, процедури и ограничения за обезпечаване на киберсигурността на НЗИС и други системи за електронно опазване на здравето. Ще бъде построена платформа за наблюдаване, разбор и надзор на логове, мрежови трафик, систематични файлове и ръководство на произшествия.

Планирано е да бъдат основани функционалности за разбор на дейностите и резултатите на държавната здравна политика въз основа на огромни масиви от здравни данни. Така ще бъде основана опция за по-добро потребление на здравните данни в научните проучвания и нововъведенията за подкрепяне на персонализираното опазване на здравето, по-добрите здравни интервенции и по-ефективна система за опазване на здравето и обществени грижи.

Сред задачите на тактиката е и подобряването на знанията и уменията на здравните експерти за събиране, разбор и отбрана на здравните данни, в това число чрез установяване на условия за образователните стратегии и основаване на стратегии за образование през целия живот, които да обгръщат характерни набори от цифрови умения.

Седем са стратегическите цели на тактиката. Това са развиване на организационния модел за електронно опазване на здравето и създаване на потенциал за заинтригуваните страни с нужен финансов запас 20 000 лева.; развиване на регулаторната рамка за електронно опазване на здравето с нужен финансов запас за 400 000 лева.; безконтролен достъп до здравни данни в цялата екосистема на опазването на здравето посредством обезпечаване на оперативна съгласуемост на системите в електронното опазване на здравето с нужен финансов запас 2 650 000 лева.; обезпечаване на съответни ограничения за киберсигурност на системите за електронно опазване на здравето и дискретност на здравните данни с нужен финансов запас 4 450 000 лева.; въвеждане, развиване и надграждане на Националната здравноинформационна система (НЗИС) и други ИС в бранш опазване на здравето, с нужен финансов запас 3 700 000 лева.; въвеждане на обучение и професионално образование в поддръжка на развиването на умения в региона на електронното опазване на здравето с нужен финансов запас за 450 000 лева и създаване на телемедицина, огромни осведомителни масиви, реформаторски решения и нови здравни технологии с нужен финансов запас 7 100 000 лева

Националната система за опазване на здравето ще бъде ръководена от министъра на опазването на здравето, който ще реализира и контрола върху здравната информация. Управлението на осъществяването на Стратегията се реализира от министър на опазването на здравето и администрацията на Министерство на здравеопазването. Дирекция „ Електронно опазване на здравето “ на Министерство на здравеопазването координира правенето, актуализирането и провеждането на Стратегията за електронно опазване на здравето като част от Актуализираната тактика за развиване на електронното ръководство в България, в това число във връзка с осъществяване на ограниченията за второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на опазването на здравето.

По време на публичното разискване на тактиката са направени оферти от Асоциацията на българските застрахователи за нуждата от даване на застрахователите на елементарен, бърз, и цялостен достъп до здравните данни на застрахованите лица в НЗИС. Предложенията им не са признати, защото съгласно Министерство на здравеопазването те не са обект на тактиката, а по повдигнатите тематики се работи. Отхвърлено е и предлагането на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) да се сътвори самостоятелен обществен орган за достъп до здравни данни като независим орган, който да поеме отговорност за осъществяване на политиките и ограниченията във връзка с вторичната приложимост на здравни данни. От Министерство на здравеопазването декларират, че основаването на нови административни единици и тяхната конкретика не са обект на тактиката. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР