Министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи. Снимка:

...
Министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи. Снимка:
Коментари Харесай

Северна Корея: Правото и способностите за ядрен удар не са резервирани само за САЩ

Министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи. Снимка: АП

" Анахронично е да се мисли, че правото и качествата за нуклеарен удар са резервирани единствено за Вашингтон ", сподели външната министърка на Северна Корея. " Ние в никакъв случай няма да желаеме самопризнание или утвърждение от който и да било, защото сме задоволени от достъпа си до силата за ответен удар против нуклеарната опасност от страна на Съединени американски щати ", добави севернокорейският първи посланик.

Позицията на Северна Корея като страна с нуклеарни оръжия ще остане неоспорима и тя ще продължи да укрепва своите сили, до момента в който военните закани от страна на Съединени американски щати и техните съдружници не бъдат отстранени, заяви Ройтерс, като се базира на севернокорейската държавна медия КЦТА.

Цитираните мнения на министърката на външните работи на Северна Корея Чое Сон-хюи бяха част от изказване с рецензии против Съединени американски щати и други страни от Г-7. Министрите на външните работи от Г-7 осъдиха севернокорейското тестване от 13 април, за което Пхенян разгласи, че е било на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. В края на срещата на министрите от групата на най-развитите индустриални страни в Япония във вторник те приканиха и за денуклеаризация.

Напрежението снарастна през последните седмици, откакто Северна Корея ускори военната си интензивност и насочи закани за " по-практични и офанзивни " дейности до момента в който Съединени американски щати и южнокорейски сили правят годишни пролетни военни учения.

Северна Корея реагира яростно на тези учения и ги назова подготовка за " пълномащабна нуклеарна война ".

Чое съобщи, че статутът на Северна Корея като нуклеарна мощ е " финален и необратим " и той ще остане " неоспорима и сурова реалност ", даже Вашингтон и други от Запада да го отхвърлят. Тя добави, че Пхенян създава нуклеарни оръжия само, с цел да се защищити от заканите, идващи от Съединени американски щати, и прикани Вашингтон да се откаже от " враждебната си политика " против Севера, с цел да подсигурява личната си сигурност.

" Анахронично е да се мисли, че правото и качествата за нуклеарен удар са резервирани единствено за Вашингтон ", сподели Чое. " Ние в никакъв случай няма да желаеме самопризнание или утвърждение от който и да било, защото сме задоволени от достъпа си до силата за ответен удар против нуклеарната опасност от страна на Съединени американски щати ", добави севернокорейският първи посланик.

Чое също по този начин упрекна страните от Г-7, че със своите претенции за денуклеаризация се намесват във вътрешните каузи на Северна Корея в прорез със законите и сподели, че Пхенян ще им отвърне, в случай че се опитат да нарушат неговия суверенитет и фундаментални ползи.

Министерството на националното обединяване в Сеул, което дава отговор за междукорейските въпроси, осъди изказването на Севера, назова го " пресилено и неправдоподобно " и прикани Северна Корея да спре да насочва закани и да създава незаконни оръжейни стратегии.


Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР