Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в 16-та

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев участва в 16-та
Коментари Харесай

Министър Вътев участва в 16-та световна среща на земеделските министри GFFA 2024 в Берлин

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев взе участие в 16-та международна среща на върха на земеделските министри в Берлин, която се организира в границите на Глобалния конгрес по храни и земеделие GFFA 2024. В срещата вземат участие 70 министри на земеделието от целия свят. В полемиката взе присъединяване и заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев.

Тази година тематиката на форума е " Хранителни системи на бъдещето: Заедно за един свят без апетит ". Земеделските министри разискаха надеждното и разнообразно доставяне с храни по целия свят на фона на актуалните рецесии и провокации, в това число климатичните промени, военните спорове, комерсиалните ограничавания, инфлацията и неустойчивостта на пазара и отражението на тези фактори върху световните вериги на доставки на храни.

В рамките на визитата в Берлин министър Вътев се срещна и със заместник- министър ръководителя и министър на земеделието и хранителната промишленост на Молдова Владимир Боля. Двамата министри разискаха опциите за съдействие и продан на научни познания в региона на отглеждането на животни. В срещата участваха и заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева и доцент Деян Стратев.

Министър Вътев посочи научните достижения на институтите на Селскостопанската академия и българските земеделски университети. Министър Боля показа визията за развиване на млечното и месодайното овцевъдство и говедовъдство. Той уточни, че селското стопанство би трябвало да се развива като конкурентоспособен и резистентен бранш. Двамата министри се договориха делегация от Молдова да посети България в най-скоро време, с цел да се запознае с опциите на българските научни звена и достиженията в региона на месодайното и млечното отглеждане на животни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР