Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев покани на среща

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев покани на среща
Коментари Харесай

НОВ ОПИТ: Министър Вътев покани на среща протестиращите зърнопроизводители

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев предложения на среща представителите на Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг. Информацията е от пресцентъра на земеделското министерство.

СКЪПИ КОЛЕГИ,
Познаваме се от доста години. Заедно сме отстоявали ползите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно одобрих поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, тъй като ясно регистрирам насъбраните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, комплицираната политическа и икономическа рецесия, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството измежду вас и в този момент, бяха изрично срещу. Въпреки това одобрих с вярата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, дружно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от компликациите, постоянно съм се борил за тяхното превъзмогване, без да ги заобикалям.
Да, в никакъв случай не сме били в толкоз комплицирана обстановка, като днешната – последици от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна неустановеност, нежна вътрешно-политическа конюнктура.
След три месеца неспирни и безкористни старания на кабинета от министри без политически опит, се реализира доста. Реанимирани са доста процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.
България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за доста емигранти, в това число и наши сънародници.
Да, нашият водещ проблем е отпадането на възбраната за импорт на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, създадена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е явна, продължава и няма да спре. Единственото, което желаеме е да бъде предпазен икономическият интерес на българските производители на храна толкоз, колкото и здравето на българските консуматори.
Кабинетът на акад. Николай Денков и госпожа Мария Габриел не стопира и в този момент да отстоява националния ни интерес.
Като част от този кабинет няма да позволи да бъдат ощетени българските аграрни производители и консуматори.
Още в нощта на 15 против 16 септември, след решението на Европейска комисия да отпадне възбраната за импорт от Украйна, са извършени серия от диалози, които не престават и в този момент.
Настояваме Украйна да задържи износа към България до цялостното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.
Уточняването на елементи по гореизложеното не може да бъде осъществено вярно без присъединяване на Браншовите организации от аграрния бранш.
За детайлното разработване на българската позиция в отбрана на икономическите ползи на българските аграрни производители, както постоянно до момента поканвам определени от Вас представители когато и да е на среща в Министерство на земеделието и храните.
В умозаключение Ви осведомявам, че след задълбочено разискване в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за осъществяване на общонационален митинг в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 година, дефинираните желани в 5 точки са задоволени.
Необходимо е дружно с Вас да уточняваме количествата и продуктите в т.1.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР