Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил писмен

...
Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил писмен
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Въпросът сега не е кои министри ще бъдат сменени, а ще има ли правителство при ротацията или отиваме на избори

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е изпратил писмен доклад за свършеното и несвършеното от повереното му ведомство до премиера и вицепремиера. В студиото на  по БНТ той съобщи, че въпросът в този момент не е кои министри ще бъдат заменени, а ще има ли държавно управление при ротацията или отиваме на избори. Министерството на земеделието е почнало работа по законопроект, който да вкара правила за доставка по агрохранителната верига за да се предотврати натиска на по-силния над по-слабия.

Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не стартира с лабораторията за проучване на пестициди, която беше открита преди дни на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", него го е имало постоянно. До преди 2 години това се е правило от частна лаборатория на границата и този надзор, с цел да го прави страната, се трансферира в София, разяснява земеделският министър.

Това лишава доста време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и с цел да се проучва даден артикул лишава от 30 минути до няколко часа, разясни Вътев:

" Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато в този момент лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе най-много до 6 часа, колкото е софтуерното време за лабораторен разбор. Това е огромното преимущество. "

Частната лаборатория няма повече да действа на границата и завършва работа. Контролът към този момент ще се прави единствено от Българската организация по сигурност на храните. Всички артикули, които влизат от трети страни подлежат на подобен надзор, сподели още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който демонстрира, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за формален надзор, а стартира да работи от понеделник.

По думите на земеделския министър, цените на храните са нещо, което страната не може да дефинира и не може да управлява:

" Но страната може да направи правила за доставка по цялата агрохранителна верига. Добрият образец е Франция, която има подобен закон. Дори еврокомисарят Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители по цялата агрохранителна верига, разгласи че има намерение френския закон да се приложи в цяла Европа, в целия Европейски съюз. "

Кирил Вътев обясни още, че се приготвя законопроект, посредством който всеки по веригата да получи заслужено систематизиране на добавената стойност, а не да отива единствено най-после в търговията на дребно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР