Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри

...
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева официално откри
Коментари Харесай

Министър Танева откри нова поточна линия за 80 годишнината на „Булконс Първомай“


Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева публично откри през днешния ден новите мощности на „ Булконс Първомай “ за производството на известната и обичана на доста генерации „ Лютеница Първомай “. Предприятието означи 80 години от основаването си и е първото промишлено произвеждане на лютеница в България. „ Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развиване на селските региони е осъвременено преработвателното дружество в този програмен интервал и се надявам да поддържаме и през новия програмен интервал още такива сполучливи вложения “, съобщи министър Танева.
„ Булконс Първомай “ ООД вложи 5 млн. лева в модернизиране на индустриалния развой за лютеница, съобщи на церемонията Георги Банялиев, шеф на компанията. Средствата са лични и европейско съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони. Обновени са изцяло цеховете и са закупени напълно нови машини. Новост е съоръжение за произвеждане на дребни кутийки с лютеница „ Първомай “ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама към този момент са в комерсиалната мрежа. Великолепният усет на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за облекчение на тези които желаят да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на фамилен пикник.
Лютеница "Първомай " се създава само от български първични материали, акцентира Георги Банялиев. Подбират се най-качествените и добре узрели български зеленчуци и се подготвят по този начин, както са го правели тези, от които сме наследили истинските предписания. Съставките на всяко бурканче „ Лютеница Първомай “ и Сосове „ Първомай “ минават за преправка на поточни линии в три индустриални пространства с обща повърхност от 82 000 кв. м. Всяка година „ Булконс Първомай “ ООД изкупува хиляди тонове пресни български зеленчуци от производители в страната. Технологията на произвеждане разрешава за предпазване на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специфични съдове. Така се резервира истинският, несравним усет и цвят на продуктите "Първомай ".
Компанията работи с необятна гама от задгранични клиенти, разработвайки специфични рецептури за другите пазари – както под лична, по този начин и под непозната марка. Основните експортни пазари на компанията са Канада, Англия, Съединени американски щати, Германия, Русия и други
„ Лютеница Първомай “ се създава в град Първомай по обичайната технология към този момент 80 години от далечната 1939 година През годините градът и землищата към него са се утвърдили като център за развъждане на домати и чушки – съществени първични материали при производството на лютеница. Характерното за географския регион е, че употребявайки локални артикули (домати и чушки) и преработвайки ги по обичайния способ за произвеждане на лютеница - посредством преваряване, в това число в домашни условия е реализирано всеобщо произвеждане на един от най-традиционните български артикули, натрапен през десетилетия в страната и в чужбина и прочут с присъщия си усет. Именно влагането на първокачествени материали и обичайния способ на произвеждане на лютеница, непокътнат само в град Първомай, е от значително значение за известността на „ Лютеница Първомай “ и връзката на продукта с географския регион.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР