Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева изтъкна на

...
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева изтъкна на
Коментари Харесай

Защо държавата не поема разходите за ваксинация за Ку-треска, разясни Десислава Танева

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева посочи на парламентарен надзор, че през последните години има спад в болестта Ку-треска у нас .
По публична статистика - през 2017 година откритите случаи са 28,09 на 100, през 2018 - 13, 28 на 100, през 2019 г.- 9,72 на 100, и през актуалната 2020 година - 8,37 на 100.
В отговор на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Кристина Сидорова за появяването на огнище на Ку-треска у нас.
Няма съображение имунизацията да се поема от страната “, съобщи министър Танева.
Според нея.
„ Ку-треската е категоризирана в категория Е и се следи, като тук се включват и лабораторни проучвания.
Мероприятията от Програмата по контрол и профилактика в България против Ку-треска включват лабораторни проучвания на едри и дребни преживни животни от регистрирани ветеринарни лекари.
Това е част от сложното всекидневие на българското отглеждане на животни и това не е единствената болест, чиято опция за имунизация не е включена в тези, които страната поема ", разяснява земеделският министър.
Танева сподели още, че Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ взима проби в ендемичните региони на страната, като общият им брой за година е 910 и все още проектът за 2020 година е изпълнен на 30%.
Положителни проби са открити в три области, като една от тях е Габрово с 22 случаи. По откритите случаи има издадени наставления от ветеринарните лекари и по тяхна преценка може да се извърши и имунизация, само че със лични средства, сподели в умозаключение министър Танева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР