Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на

...
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на
Коментари Харесай

Представят сертификата за ваксинация срещу COVID-19

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов взе участие в представянето на документа за имунизация против COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Сертификатът за имунизация за COVID-19 у нас може да бъде забелязан в Единния народен портал, като за достъп се изисква електронен автограф. Сертификатът ще бъде годен единствено за хората, които са получили две дози от имунизацията. Системата започва тази заран и работи в действително време.

Всеки документ имам неповторим QR код, освен в България, само че и в чужбина. Данните, измежду които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

Всеки български жител, който има електронен автограф, може да влезе и да прегледа досието си. То е напълно насочено към пациента, интегрирано с националната здравно осведомителна система. В него са маркирани всички данни на пациента, като електронни предписания, кръводаряване, лекуващ доктор. Всичко в системата постъпва автоматизирано.

" Електронният документ е реалност ", означи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Всеки имунизиран, който има електронен автограф, може да получи електронния си документ и да имат достъп до пациентското си досие, означи той.

Тези жители, които нямат електронен автограф, от 1 февруари ще могат да изискат документ посредством персоналния си доктор. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане допустимо издаването на посоки за всички процедури от доболничната помощ, заяви здравният министър.

" В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лекуване. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът ", означи проф. Ангелов.

Сигурността на системата е обезпечена посредством достъпа само с електронен автограф. " Достъпът не може да става по различен метод, тъй като по този начин ще се понижи равнището на сигурност. С електронния автограф подсигуряваме персоналните данни на всеки човек ", сподели министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР