Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков говори в Защо,

...
Министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков говори в Защо,
Коментари Харесай

Христо Хинков: Спасяваме фалирали болници чрез окрупняването им по райони

Министърът на опазването на здравето проф. доктор Христо Хинков приказва в „ Защо, господин министър? “ по БТВ за рисковете и решенията след потопа по Южното Черноморие, за нарастването на лекарските заплати, за изчезналите медикаменти, за държавните лечебни заведения като „ цъкащи бомби “ и за лекуването без посредничество.

„ Има страна, само че аз първо желая да изкажа съболезнованията си на хората, които пострадаха освен това съществено злополучие. Държава има и тя прави нужното да се оправи с този проблем “, съобщи здравният министър във връзка наводненията от преди дни.

Той разясни, че РЗИ-тата са в подготвеност да вземат по-често вода за проба след проливните дъждове по Южното Черноморие. Имало и наставления както за потреблението на водата за битови потребности, по този начин и за пиянство. На този стадий към момента е неразрешено къпането в морето, напомни той.

Чиста ли е водата по морето?

„ Водата в морето не е чиста, както и питейната. Ето за какво е обезпечена минерална вода за популацията в засегнатите региони “, разясни проф. Хинков. Той акцентира, че напълно скоро обстановката ще се възстановява.

„ Аз и в този момент бих определил тези данни като манипулативни, тъй като най-малкото знакът, че има ешерихия коли във водата, е равнището на чревни инфекции в региона. Няма такова повишение на чревните инфекции, което приказва, че водата е чиста “, разяснява проучванията на „ Активни консуматори “ и учени от СУ „ Св. Климент Охридски “ здравният министър.

Той уточни, че лабораториите, които употребяват РЗИ-тата, са сертифицирани по европейските стандарти. Според него хората не трябва да имат вяра на „ Активни консуматори “ и изрази безапелационното си мнение, че преди наводненията по Южното Черноморие морската вода в този регион е била чиста и годна за къпане.

Болниците са „ цъкащи бомби “

Здравният министър разяснява и тематиката с държавните лечебни заведения в страната. „ На първо място районните лечебни заведения в страната са с към 80% акционерно присъединяване от страна на страната, в случай, че преди 20 години съотношението е било 51% държавно присъединяване и 49% общинско присъединяване. През всичките тези години лечебните заведения явно са работили на загуба и страната е наливала в тях под разнообразни форми “, изясни той.

Проф. Хинков е безапелационен, че в случай че се следва икономическата логичност, някои лечебни заведения би трябвало да бъдат закрити или преструктурирани. Амбициозната задача на здравното министерство била губещите лечебни заведения да бъдат преструктурирани посредством вливането им в други лечебни заведения, посредством уедряване по региони.

Той даде образец с болница „ Пирогов “, която е натрупала обилни отговорности и напомни, че преди време ВМА е изпитвала сходни компликации, само че била непокътната поради стратегическото си значение за страната.

 

Той даде и различен образец, като открои, че АГ " Майчин дом " е в релативно положително финансово положение.

Казусът с Мустафа Емин

„ Не съм разговарял с господин Емин. Нито господин Тагарев, нито господин Емин ми е звънял. Аз научих за това нещо от медиите “, изясни проф. Хинков. Той разясни, че застава зад сътрудниците си, само че схваща и господин Емин, който е татко и се тревожи за детето си. Според здравния министър Мустафа Емин не е схванал спешността на обстановката към оня миг.

Проф. Хинков е уверен, че този случай се е преекспонирал. Смята също по този начин, че неговата оставка е въпрос на героизъм.

„ За частни случай и ходатайства в лечебни заведения не ми звънят, само че би трябвало да призная, че ми звънят за назначения. Аз групирам всички оферти в една директория – имам набор от CV-та “, призна още той.

 

По отношение заплатите на лекарите, проф. Хинков съобщи, че има уверението на финансовия министър Асен Василев да има нарастване на лекарските заплати. Това, което е работата на здравния министър, е да се опита да отбрани заплати, които той смята, че са значими за избрани лечебни заведения - 28 регионални лечебни заведения, където заплатите би трябвало да бъдат почтени.

Според него обаче има нещо сбъркано в метода на финансиране на лечебните заведения.

Относно неналичието на медикаменти в аптечната мрежа, проф. Хинков означи, че са доста аргументите за изчезнали медикаменти в аптеките. " Лекарствата за инсулин бяха дефицитни, само че въпросът е решен. Оказа се, че това е периодически проблем и един от методите за разрешаването му е да се промени моделът за верификация на медикаментите ", сподели той.

Във връзка с откриването на новата образователна година, когато медицинските бележки стават електронни, здравният министър изясни, че хартийките изчезват, само че прегледът не изчезва. Ако детето е болно, би трябвало да бъде прегледано от персоналния си доктор, който ще издаде електронна записка, което икономисва разкарването на родителите за здравна записка, разясни той.

Хинков дефинира положението на българския доктор като " печален, несправедливо афектиран, уединен, неразбираем, от време на време ядосан. "

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР