Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова даде пресконференция във връзка

...
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова даде пресконференция във връзка
Коментари Харесай

Ето кои мерки остават след махането на извънредната епидемична обстановка

Министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова даде конференция по отношение на отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, оповестяват от Dariknews.bg.

В конференцията присъединяване взеха и зам.-министър доктор Петър Грибнев, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, началникът на политическия кабинет на министъра и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов.

Време е да създадем крачка, към живота, който познавахме преди 13 март 2020 година, означи Сербезова.

От 1 април 2022 г, България към този момент няма да бъде в изключителната епидемиологична конюнктура. Това значи, че отпадат някои от въведените противоепидемични ограничения в страната.

Кои ограничения отпадат:

Отпада носенето на маски на закрити публични места, рестриктивните мерки на броя лица, които могат да посещават даден обект на закрито, спазването на отдалеченост, ограничавания при реализиране на присъствено образование във висшите образователни заведения. Отпада възбраната за свиждания в лечебните заведения, условието от работодателите да обезпечат опция за отдалечена работа.

Мерките, които остават за период от 3 месеца след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура:

Остават да работят ограниченията, свързани с действието на здравната система. Това са:

Възможността на НЗОК да заплаща на изпълнителите на здравна помощ, надлежно и на дентална помощ, средства за работа при неподходящи условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена продуктивност и степен на увреждане, надлежно на експертните решения на Комисията към ВМА за валидност за военна работа и работа към доброволния запас, при които срокът на неработоспособност, надлежно срокът на валидност е изминал по време на изключителното състояние или на изключителната епидемиологична конюнктура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР