Министърът на здравеопазването още в понеделник трябва да отнеме правото

...
Министърът на здравеопазването още в понеделник трябва да отнеме правото
Коментари Харесай

Проф. Гетов очаква да бъдат отнети правата на лекари, замесени в схемата за износ на лекарства

Министърът на опазването на здравето още в понеделник би трябвало да отнеме правото да упражняват специалността на хората, забъркани в незаконната скица за реекспорт на скъпи медикаменти, счита ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. " Акцията потвърждава, че явно има огромен проблем ", разяснява той в неделя пред бТВ във връзка известието от предходния ден, че службите са разрушили незаконна група за експорт на онколекарства и други лекарства в чужбина от български лечебни заведения. Според проверяващите схемата е ощетила Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, защото медикаментите са изписвани с подправени документи на заболели у нас, а по-късно изнасяни в чужбина. Акцията обгръща болнични аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница, само че не бяха посочени съответните лечебни заведения.

От години знаем, а от 2014 година сигнализираме институциите за паралелния експорт на скъпи медикаменти, сподели шефът на фармацевтичния съюз.

" Имаме и един несполучлив опит за смяна на закона, от средата на юни нов закон седи сред досиетата ", добави Гетов във връзка плана за промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, с който може да бъде спрян износът.

Той изясни, че при организацията на фармацевтичната система в България не е мъчно да се сътвори незаконна скица за експорт.

Той даде образец с разликата в лекарствените цени – у нас инсулинът коства към 39 лв., а в Германия е 93 евро. Ако лекарство за заболяването на Крон у нас се дават 50 лева, в Германия е 60 евро. Това е проблем и на всички източноевропейските страни. " Ние на процедура сме донори и експортьори на пазара ", счита Гетов.

По мотив съответния случай Гетов разясни, че най-вероятно са проверявани болнични аптеки, защото са конфискувани лекарства, които се употребяват при болнично лекуване.

" Надявам се министърът на опазването на здравето още в понеделник на всички забъркани лица да отнеме със заповед правото да упражняват специалността за оптималния период ", добави той.

Гетов също по този начин прикани депутатите да заседават както заседаваха за Бюджет 2018, с цел да одобряват измененията в закона за медикаментите, които биха " блъснали " по паралелния им експорт.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР