Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи анализ на действието на

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи анализ на действието на
Коментари Харесай

МЗ: Няма промяна в броя на жалбите, постъпили по новата наредба за ТЕЛК

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа разбор на действието на измененията в Наредбата за здравна експертиза през миналите 6 месеца пред представители на организациите и сдруженията, които пазят правата на хората с увреждания. Анализът се базира на данните от ТЕЛК комисиите в цялата страна и жалбите, получени от жители в НЕЛК за този интервал. Резултатите от него демонстрират, че няма основна смяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предходната разпоредба, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Изводите в разбора демонстрират, че няма смяна в броя на жалбите. Отчита се динамичност и отклонения в обособените възрастови групи, като аргументите за това са или вследствие на усъвършенстван здравен статус или вследствие на административни решения на ТЕЛК комисиите, които сега се ревизират, изясни заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Един от изводите в разбора е, че в самото начало на действието на новата Наредбата за здравната експертиза са позволени по-голям брой първични механически пропуски от страна на ТЕЛК комисиите при обработка на документите, само че те са били отстранени в хода на работата им.

Министерството на здравеопазването пое ангажимент да изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, с цел да създадат личен разбор на действието на Наредбата за здравната експертиза през миналите 6 месеца. До края на седмицата екипът на здравното ведомство чака да получи и оферти от страна на неправителствения бранш за промени в в този момент настоящата разпоредба, които да обсъдят на среща идващия вторник (11 февруари). Министерството чака да получи от всички организации, в това число и от Омбудсмана, постъпилите при тях тъжби от използването на Наредбата за здравна експертиза.

Заместник-министър Начева изясни, че Министерство на здравеопазването работи по ограничения, които биха подобрили контрола и организацията на ТЕЛК. Краткосрочните ограничения са свързани с смяна в системата на НЕЛК и ТЕЛК. „ По-засилен надзор в целия ход на лекуване на пациентите и по този начин в действителност хора, които са заболели и с тежки болести, ще могат да бъдат проследявани освен на равнище ТЕЛК-комисия, само че още от пораждане на болестта. Дългосрочните ограничения, които бяха показани още лятото в МТСП, ще лишават малко повече време. Те са свързани с цялостна смяна на оценка на работоспособността ”, уточни още Жени Начева.

„ Имаме планове системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира освен със системата на Агенцията на хората с увреждания, само че и със системата на НЗОК, като информацията ще обгръща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще проработи през февруари, само че той ще се надгражда с спомагателна информация “, съобщи пред публицисти заместник-здравният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР