Министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви, че няма да подаде

...
Министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви, че няма да подаде
Коментари Харесай

Хинков: Не правя циркове, а си върша работата

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков разгласи, че няма да подаде оставка поради напрежението към промяната на шефа на УМБАЛСМ " Пирогов " - макар намеците на Асен Василев, че би трябвало да напусне кабинета поради неналичието на политическа поддръжка.

" Не върша циркове, а си правя работата. Нне може всички професионални решения да бъдат съгласувани с политическите водачи. Има решения, които са ми поверени по закон - другояче мога да бъда упрекнат в занемареност ", сподели той.

Хинков разгласи, че " в случай че обърква някакви сметки или основава проблеми от политическо естество ", не е негова работа да ги взема решение.

Той цитира няколко образеца за съмнителни дейности на настоящия шеф на " Пирогов " Валентин Димитров, който апелира уволнението си:

3 публични поръчки за здравна инсталация над 70 000 лева са пуснати, без да извърши координиране с Министерство на здравеопазването, което е наложително
доставка на храна по директно договаряне за близо 1 млн. лева е предоставена на една компания, поради която техен съперник е подал тъжба до министерството още на 24 август (преди абсурда с Мустафа Емин).

" Пирогов " е задлъжнял за медицински консумативи за 1,143 млн. лева към съответна компания по фактури без подписани контракти и социална поръчка
Междувременно е изтеглен заем от 34 млн. лева, който ще би трябвало да се заплаща с над 200 000 лева месечно след двугодишен гратисен интервал. Министърът призна, че " Пирогов " е в тежко финансово положение от години, само че при съответния началник се е стигнало до нарушавания.

Хинков загатна, че е подготвен да изиска промяна на целия съвет на шефовете, само че е почнал с Димитров като директно виновен за вземането на тези решения.

Той оправда едноседмичното закъснение на уволнението на шефа с това, че е получавал сигнали от ръководителя на Здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) " да не го прави ". Решението му за отстраняването на Валентин Димитров обаче към този момент е било взето.

Премиерът Николай Денков му споделил, че самичък взема решенията си и отговорността е негова - само че не го е спирал да направи кадровата промяна в " Пирогов ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР