Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да
Коментари Харесай

Министърът на вътрешните работи заяви, че няма да подаде оставка

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че няма да подаде оставка.

" Редно е да създадем резюме на обстановката от нощес. Всички станахме очевидци на невиждан разгром в центъра на София. Само навременната реакция на чиновниците на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията осуетиха по-сериозни вреди и даже жертви. Затова точно се удивлявам на настояването за моята оставка. Защо? Защото хиляди чиновници на Министерство на вътрешните работи си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това значи да ги предам. Не считам, че министърът на вътрешните работи би трябвало да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС ", акцентира Стоянов.

" Няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа по какъв начин се разрушава общинско и персонално имущество. Действията, които бяха подхванати нощес от чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията, бяха реципрочни на експанзията от страна на кройни почитатели, чиято цел несъмнено беше да окървавят митинга. Заставам зад всички чиновници, които нощес с риск за живота си предотвратиха нещо доста по-сериозно. Само за час бяха потушени вълнения, които в някои европейски страни се трансформират в всеобщи такива. В същото време не примам дейностите на единици чиновници, които превишиха пълномощията си и не се оправиха със здачата - да не се поддават на провокации. Именно по тази причина шефът на Столична дирекция на вътрешните работи към този момент е назначил вътрешна инспекция по цялата обстановка. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята отговорност ", уточни Калин Стоянов.

Стоянов благодари на служители на реда, които помагаха на потърпевши при конфликтите.

" Бяхме готови за всевъзможни дейности от страна на почитателите, неслучайно в центъра на София бяха ситуирани близо 1600 служители на реда. Провокаторите се появиха по-късно. Съгласно закона за Министерството на вътрешните работи оперативното управление е поверено на основния секретар. И с това давам отговор на въпроса - за какво министърът не е бил на място. Аз съм част от политическото управление на Министерство на вътрешните работи и като подобен не следва да управлявам оперативното взаимоотношение със чиновниците на терен. Но от самото начало съм бил по отношение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи и с шефа на Столична дирекция на вътрешните работи ", заключи вътрещния министър.

Стоянов заяви, че не е бил на съвещанието в Министерски съвет, тъй като по същото време е бил на чуване в парламентарната комисия по въпросите за Шенген. След нея е имал среща в Министерство на вътрешните работи със седем шефове на граничните подразделения в страната, с които е разисквана миграционната конюнктура.

" Не съм бил нито на механа, нито на дискотека. Министерство на вътрешните работи е съветник на филм за телефонни измами, който напълно скоро ще тръгне по кината. Това е сериозен проблем за нашето общество и наличието ми там беше в работен порядък, а не да се развличам. Освен в случай че някой не счита казуса с телефонните измами за занимателен. Не съм бил и с изключен телефон ", сподели министърът.

" Няма никакво напрежение сред мен и премиера акад. Денков. В утринния диалог му заявих, че всичко е минало обикновено. Но провокаторите се появиха по-късно ", добави Стоянов.

" Не съм се поддавал на напън " - по този начин вътрешният министър отговори на въпрос дали е притискан от ПП-ДБ да работи в тяхна изгода по време на изборите, както по-рано през днешния ден сподели ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

От управлението на Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха, че са арестувани над 30 души. Повечето, от които с престъпни прояви. Едно от лицата е с наложена мярка за период от 72 часа, защото се счита, че той е подпалвачът на буса.

Гледайте онлайн тук или на




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР