Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов препотвърди подкрепата на министерството

...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов препотвърди подкрепата на министерството
Коментари Харесай

Калин Стоянов: В Гранична полиция са необходими още около 1200 служители

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов препотвърди поддръжката на министерството за настояванията на протестиращите чиновници на ведомството за нарастване на заплатите. Той разяснява тематиката по време на чуване в парламентарната вътрешна комисия, заяви Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че през вчерашния ден финансовият министър Асен Василев съобщи, че Министерство на вътрешните работи са получили 20% нарастване на заплатите през предходната година, тъй че тази година няма да получат нарастване на заплатите.

Стоянов добави, че ще се търсят разновидности и ще бъде изработен опит да бъдат задоволени най-малко част от настояванията, които са свързани и със обществени придобивки, както и материална база.

Във връзка с мигрантския напън министърът сподели, че е направена метаморфоза на силите, ситуирани по границата, и това към този момент дава резултат. Главният секретар Петър Тодоров уточни, че се усилва броят на командированите чиновници от разнообразни структури по границата.

Министърът и основният секретар означиха, че в случай че преди опитите за нелегално прекосяване са били към 1000, то в този момент са към 600. Те показаха потребността от повече чиновници в гранична полиция, където са нужни още към 1200 служители на реда.

Главният секретар Петър Тодоров добави, че предходната година е имало съвсем 2000 присъди по закононарушения, свързани с противозаконния трафик на мигранти, а от тях 125 са ефикасните. Той акцентира на нужни промени в Наказателния кодекс за тези закононарушения.

Тодоров уточни още, че недокомплект има и в други структури, като в Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи има над 600 свободни места. Той добави, че се афишират състезания, само че претендентите се провалят на физическия изпит или на психотеста. По думите му част от аргументите за това са неатрактивните заплати. Премахнахме изпита за литературна просветеност и за тапия с оценка над четири, все пак не можем да притеглим претенденти, добави Петров. Министър Стоянов удостовери, че няколко хиляди е недокомплектът в Министерство на вътрешните работи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР