Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто ще се

...
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто ще се
Коментари Харесай

Сиярто е в Украйна, за да подготви срещата Орбан-Зеленски

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто ще се срещне с украинския си сътрудник Дмитрий Кулеба в Западна Украйна на 29 януари, преди срещата на върха на Европейски Съюз, чиято цел е да отключи финансова помощ за разкъсваната от война страна.


Отношенията сред двете прилежащи страни са обтегнати през последните няколко години и се утежниха в допълнение, когато през декември унгарският министър-председател Виктор Орбан наложи несъгласие върху помощта на Европейски Съюз за Киев в размер на 50 милиарда евро.

В устрема си да оправи връзките и да " откри решения " на разликите си украинският президент Володимир Зеленски предложи директна среща с Орбан, а диалозите през днешния ден сред Сиярто и Кулеба в град Ужгород имат за цел да слагат основите.

Сиярто не е посещавал Украйна, откогато Русия стартира офанзивата си против Киев, макар че няколко пъти е бил в Москва.

Мерките за сигурност в Ужгород - дом на огромна етническа унгарска общественост - бяха засилени, откакто се появи смъртна опасност против Сиярто.

На срещата ще участва и началникът на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

Орбан е единственият водач на Европейски Съюз, който поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна.

По-рано този месец Орбан изрази подготвеност да поддържа Украйна, при изискване че помощта е отделена от бюджета на Европейския съюз и се преразглежда годишно.

Разговорите се организират единствено дни преди водачите на Европейския съюз да се съберат на изключителна среща на върха в четвъртък, с цел да реализиран прогрес по спрения пакет от помощи за Киев.

През декември Орбан се въздържа при вземането на решение за започване на договаряния с Украйна за присъединение към блока, като напусна залата по време на гласуването.

Той също по този начин прикани за договаряния за преустановяване на огъня с Москва, като съобщи, че Украйна не може да завоюва войната.

Правата на малцинствата са друга противоречива точка сред двете страни.

Повече от 100 000 етнически унгарци живеят в Украйна, съвсем всички в региона Закарпатие, която преди Първата международна война е принадлежала на Унгария.

За да успокои връзките, през декември украинският парламент одобри закон за възобновяване на някои езикови права на националните малцинства.

Но Будапеща упорства, че статутът на унгарския език би трябвало да бъде възобновен до ситуацията преди Украйна да одобри противоречив закон за езиковото обучение през 2017 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР